planimetria
matura: jak wyprowadzić wzór na pole kwadratu, z czego skorzystać ? mogę prosić o wskazówkę ?
31 lip 18:37
Mateusz:
Odpowiednia całeczka załatwia sprawe
31 lip 18:46
matura:
@Mateusz aż tak to nie
31 lip 18:48
31 lip 19:01
matura: ?
31 lip 19:17
Trivial:

Pole powierzchni definiuje się za pomocą kwadratu jednostkowego.
Wybieramy kwadrat 1×1. Niech stanowi on punkt odniesienia (1 jednostkę pola).
Policzmy teraz pole prostokąta a×1 (rys. 1). Zwiększając jedną z krawędzi
a razy pole
powiększa się
a−krotnie, czyli:
P
a×1 = a*P
1×1
Następnie, powiększając drugą krawędź naszego prostokąta a×1,
b razy (rys. 2) otrzymujemy:
P
a×b = b*P
a×1 = abP
1×1
Przyjmując P
1×1 (pole kwadratu 1×1) za punkt odniesienia równy jeden otrzymujemy:
P
a×b = ab.
31 lip 19:25
Trivial: No i teraz wybieramy a = b (kwadrat) i mamy:
Pa×a = ab = a*a = a2.
31 lip 19:26
Mila:

To było w 4 klasie szkoły podstawowej.
Wtedy liczyłeś ile jest kwadratów jednostkowych w kwadracie ABCD
4*4=16
Pole to liczba kwadratów jednostkowych.
P=a*a=a
2
31 lip 19:28
matura:

osie symetrii dzielą go na 8 trójkątów równobocznych
zgadza się do tego momentu ?
31 lip 19:30
matura:
ale jak dalej wybrnąć
P=2*0,25a
2p*
√3
| | √3 | |
P= |
| a 2  |
| | 2 | |
31 lip 19:34
Mila:
W której jesteś klasie?
Nie zgadza się, to nie są trójkąty równoboczne, lecz prostokątne.
Napisz co chcesz obliczyć?
P
□=a
2
31 lip 19:39
Mateusz: No pewnie

mozna prosciej tak jak podała
Mila i
Trivial
Twoj sposob z trojkątami byłby ale jak sie trafi czepialski profesor to ci powie no ale w takim
razie z czego wynika wzor na pole trójkąta na ktorym sie opierałeś

i wyprowadz mu tu to

.
31 lip 19:43
Trivial:
Wzór na pole trójkąta wyprowadza się ze wzoru na prostokąt, więc podział na trójkąty raczej nie
pójdzie.
31 lip 19:46
matura: to mi się chyba coś pomyliło trójkątów równoramiennych

2 kl lo,
31 lip 19:47
matura: ''osie symetrii dzielą go na osiem przystających trójkątów prostokątnych równoramiennych''
więc pole kwadratu musi się dać wyprowadzić z tych 8 trójkątów
31 lip 19:49
Mila:
Pola wszystkich figur wyprowadza się na ogół na podstawie pola kwadratu.
Nie kombinuj.
31 lip 19:53
matura: ok
31 lip 19:55
matura: ale wyprowadzam to w celu lepszego zrozumienia planimetrii

a po za tym egzamin komisyjny
więc trzeba ogarnąć to
31 lip 19:57