liczby
zadanie: porownaj liczby
a=1*2*3*...*1990, b=100001000
31 lip 17:15
zadanie: jak to uproscic?
31 lip 17:22
zadanie: jakies pomysly?
31 lip 20:03
zadanie: ?
31 lip 21:52
Mila:
b=10
4000
a=1990!
Wzór Stirlinga:
Należy oszacować a:
Wg moich obliczeń
a>b
31 lip 22:08
zadanie: dziekuje
31 lip 22:19
zadanie: a jak dojsc do postaci, ze b=104000?
31 lip 22:20
Mila:
100=102
10000=104
(104)1000=104000 to będzie 10......0 (jedynka i 4 tysiące zer)
31 lip 22:27
zadanie: dziekuje
1 sie 08:55
Mila:
Jeśli nie jesteś na studiach i zadania są dla licealistów ,to nie korzystaj ze wzoru Stirlinga,
ale szacuj 1990! podobnie jak w zadaniu z porównywaniem 100! (Vax dał Ci wskazówkę)
2 sie 18:34
zadanie: czyli tutaj jak to rozpisac?
1990!=10*(11*12*13*...*20)*...*?
2 sie 23:05
zadanie: ?
3 sie 12:05
Mila: Zostawiam dla Vaxa.
3 sie 13:39