Funkcja f określona jest w zbiorze R w następujący sposób: a ∊ <2n-1;2n+1) dla p
kamczatka: Funkcja f określona jest w zbiorze R w następujący sposób: a ∊ <2n−1;2n+1) dla pewnej liczby n
∊ C , to f(a) jest liczbą parzystą należącą do zbioru <2n−1;2n+1).
Wyznacz: f(8), f(−5) f(11,5)
odpowiedzi kolejno to 8 −4 12
ale jak to zostało obliczone ?
31 lip 16:01
Garth:
Nie zgubiles/as czegos w tresci?
31 lip 16:30
wredulus_pospolitus:
na pewno dobrze przedziały zapisałeś/−aś
31 lip 16:33
wredulus_pospolitus: a nie ... dobrze
31 lip 16:33
wredulus_pospolitus:
rozumowanie .... jeżeli 'a' należy do przedziału <2n−1;2n+1) to f(a) jest liczbą parzysta
należącą do przedziału <2n−1;2n+1)
czyli jeżeli a jest parzyste to f(a)=a ... bo a=2n
jeżeli a jest NIEPARZYSTE to f(a) = a+1 ... bo a=2n−1
dla a=11.5 ; f(a) = 'sufit z' a ... bo a∊(2n−1,2n)
dla a=12.5 ; f(a) = 'podloga z' a ... bo a∊(2n,2n+1)
31 lip 16:34
kamczatka: Sory że tak późno odpisuje ale miałem przerwę. Jakoś nie mogę zrozumieć tego dalej i o co
chodzi z tym sufit z i podloga z ?
7 sie 10:33
kamczatka: dla f(8) = a bo liczba parzysta więc wynik wychodzi a=8
dla f(−5) = a+1 bo liczba nie parzysta więc a=−4
dla f(11,5) tu nie wiem ?
7 sie 10:34
kamczatka: pomoże ktoś ?
7 sie 14:48
Mila:

2n−1,2n, 2n+1 to 3 kolejne liczby z parzystą w środku
np,n=2
2*2−1=3
2*2=4
2*2+1=5
1)a=8 dany argument, 8∊<7,9)
7<8<9
f(8)=8
2)Argument
a=−5
a∊<−5,−3)
f(−5)=−4
3) a=11,5
11,5∊<11,13)
f(11,5)=12
Dalej rozumiesz polecenia?
7 sie 19:12
kamczatka: wielkie dzięki takie to proste a ja nad tym może z godzinę siedziałem.
12 sie 12:09
Mila:

To dobrze, że tyle czasu poświęciłeś, lepiej zapamiętasz problem.
12 sie 15:13