liczby pierwsze
zadanie: dla jakich naturalnych n, liczba n4+4 jest liczba pierwsza?
n4+4=(n2−2n+2)(n2+2n+2)
i w odpowiedzi pisze, ze n4+4 jest liczba pierwsza wtedy i tylko wtedy, gdy n2−2n+2=1 i
n2+2n+2=1 ale dlaczego to musi rownac sie 1?
31 lip 14:02
ICSP: mamy iloczyn dwóch liczb :
(n
2 − 2n + 2)(n
2 + 2n + 2) iloczyn dwóch liczb jest liczba pierwszą wtedy gdy przynajmniej
jedna jest równa 1 a druga nie jest liczbą złożoną bądź liczbą ujemną.
Chyba tak aczkolwiek nie jestem pewien
31 lip 14:07
Mila:
n4+4 jest liczba pierwszą dla n=1
14+4=5
Dla każdego n>1 i n∊N jest liczba złożoną
1)
n− parzyste⇔n4+4 jest liczba parzysta i n4+4>4, zatem jest liczba złożoną.
2)
n− nieparzyste
(2k+1)4+4=(4k2+4k+1)2+4=
=16k4+32k3+24k2+8k+1+4=
=16k4+32k3+20k2+4k2+8k+5=
=4k2(4k2+8k+5)+(4k2+8k+5)=
=(4k2+8k+5)*(4k2+1)∊N− liczba złożona
31 lip 19:23
Mila:
Napisz założenie do k.
31 lip 19:29
zadanie: dziekuje
31 lip 20:03
Mila:
31 lip 20:12