indukcja matematyczna - podzielnosc
null: Witam. Chciałem sie od Was dowiedzieć, czy świat nauki potrafi wytłumaczyć skad bierze sie to
pod kreska?
7n+2 + 82n+1 jest podzielne przez 57
P(0): 72 + 81 = 57 −> 57/57 − OK
Z: 7n+2 + 82n+1 / 57 => 7n+3 + 82n+3 / 57
D: 7n+3 + 82n+3 = 7 * 7n+2 + 82 * 82n+1 = 7 * 7n+2 + 64 * 82n+1 =
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 7*( 7n+2 + 82n+1 ) + 57 * 82n+1
Rozwiazanie to nie jest moje. Pochodzi ono z ksiazki i tak jak wspomnialem nie wiem dlaczego
ostatnia linia wyglada tak a nie inaczej
31 lip 13:13
wredulus_pospolitus:
proszę zauważyć że:
7n+3 = 7(n+2) + 1 = 7n+2 * 71
82n+3 = 82n+1 +2 = 82n+2 * 82 = 82n+2 * 64 = 82n+2 * (57+7) =
= 82n+2*57 + 82n+2*7
teraz tylko wyłącz '7' przed nawias i masz
31 lip 13:17
wredulus_pospolitus:
oczywiście w potędze 8 ma być 2n+1 a nie 2n+2
31 lip 13:17
null: Wyśmienicie. Już rozumiem. Dzieki wielkie
31 lip 13:24