Prędkość ciała V, po t sekundzie to (2t^3 + 5) m/s. Znajdź poprzez całkowanie
Aga: Mam takie zadanie, rozwiązane, ale raczej źle

Prędkość ciała V, po t sekundzie to (2t
3 + 5) m/s. Znajdź poprzez całkowanie jak daleko ciało
przemieści się pomiędzy t=0 a t=4 i narysuj graf.
Obliczyłam to, ale wydaję mi się, że źle. Może ktoś dałby radę to rozwiązać i pokazać mi jak
zrobić tego typu zadanie? Dzięki.
31 lip 12:57
AC:
pokaż swoje obiczenia
31 lip 13:01
wredulus_pospolitus:
nadal czekamy na obliczenia tejże pięknej całeczki
31 lip 13:18
Aga: Już pokazuję, oczywiście, ale jak mówiłam − to jest na 100% błędne.
Najpierw obliczyłam ∫2t3 + 5 = 52 t4 , potem podstawiłam 0 i 4
( 52 ) (4)4 − ( 52 ) (0)4 i wyliczyłam.
Kiepsko mi idą całki, dlatego proszę o pomoc na tym forum. Dzięki.
31 lip 13:35
asdf: | | t4 | | t4 | |
∫2t3 = 2∫t3 = 2* |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
31 lip 13:49
ICSP: źle policzona całka
∫ 5 dt = 5t + C
31 lip 13:50
ICSP: czyli :
| | t4 | |
∫ 2t3 + 5dt = |
| + 5t + C |
| | 2 | |
31 lip 13:51
Aga: Ok, ok. Już rozumiem, gdzie popełniłam błąd. Dzięki. Teraz wystarczy, że podstawię tak jak za
1wszym razem?
31 lip 14:50