liczby pierwsze
zadanie: | | 14n+3 | |
udowodnij, ze dla dowolnej liczby naturalnej n, ulamek |
| jest nieskracalny |
| | 21n+4 | |
czyli licznik i mianownik sa liczbami wzglednie pierwszymi czyli NWD tych liczb rowna sie 1.
ale co dalej?
31 lip 11:17
AC:
NWD(14n+3; 21n+4)=NWD(14n+3; 7n+1)=
=NWD(7n+2; 7n+1)=NWD(1; 7n+1)=1
31 lip 12:23
zadanie: ok dziekuje
a z jakiej wlasnosci trzeba tu skorzystac?
31 lip 12:52
AC:
z własności NWD(a; b) = NWD(a−b; b)
31 lip 12:53
zadanie: za bardzo nie rozumiem bo
NWD(14n+3; 21n+4)=NWD(14n+3; 21n+4−14n−3=7n+1)
ale to jest raczej NWD(a; b) = NWD(a;b−a)
nwd=(14n+3;7n+1)= i skad sie wzielo nwd(7n+2; 7n+1) ?
31 lip 13:05
AC:
Można tak
NWD(a;b)=NWD(a−b;b)
i tak
NWD(a;b)=NWD(a;b−a)
31 lip 13:15
zadanie: dziekuje
31 lip 13:25
zadanie: mam takie pytanie
czy to prawda, ze jezeli dI14n+3 (i po dodaniu do 14n+3 liczby 7n czyli 21n+3) to dI21n+3 ?
31 lip 13:33
Mila:
NWD dla konkretnych liczb ( algorytm Euklidesa)
1) NWD(25,15)=NWD(25−15,15)=NWD(15,10)=NWD(10,5)=NWD(5,5)=5
2) NWD(25,39)=NWD(25,14)=NWD(14,11)=NWD(11,3)=NWD(8,3)=NWD(5,3)=NWD(3,2)=NWD(2,1)=1
Analogicznie:
NWD(21n+4,7n+1)=NWD(14n+3,7n+1)=NWD(7n+2,7n+1)=NWD(7n+1,1)=1
31 lip 17:58
zadanie: dziekuje
31 lip 20:03