Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty:
wajdzik: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty:
A(5,−2) B(5,3)
y=−2 −> jak dla mnie to jest poprawne rozwiązanie.
W książce jest wynik: "5" co mnie dziwi bo:
0=5x−25
x=5
To by świadczyło, że przemnożyli przez 0 a tak nie można.
Z góry dziękuję za pomoc.
31 lip 09:43
wmboczek: Lepiej korzystać ze wzoru bez ułamka − prosta nie musi być funkcją jak w tym przypadku
(y−y1)(x2−x1)=(x−x1)(y2−y1)
31 lip 09:47
wmboczek: no i wykonałeś dzielenie przez 0 a tak nie można
31 lip 09:48
wajdzik: Teraz wyszedł dobry wynik, dzięki, będę się nim teraz obsługiwać.
31 lip 09:49
Technik:

5a+b=−2 /(−1)
5a+b=3
−5a−b=2
5a+b=3
5
31 lip 09:52
AS: Równanie w postaci wyznacznika
| x − x1 y − y1 |
| x2 − x1 y2 − y1 | = 0
np. Napisać równanie prostej przechodzącej
przez punkty A(−1,−7) , B(2,2)
| x + 1 y + 7 |
| 2 + 1 2 + 7 | = 0 => 9*(x + 1) − 3*(y + 7) = 0 => 3*x − y − 4 = 0
31 lip 10:41
wajdzik: Dzięki ale pozostanę przy tym co napisał wmboczek
31 lip 12:25
5-latek: Przeciez tez niedawno pisalem CI to samo rownanie prostej w tej postaci a i tak wrociles do
swojego
Musisz zauwazyc ze rownanie prostej to nie tylko postac kierunkowa y=ax+b ale takze postac
ogolna Ax+Bx+C=0 to co CI napisal AS a to przeciez jest proste bo dostaniesz wyznacznik 2
stopnia a ten przeciez potrafisz policzyc
| | x | | y | |
jest tez odcinkowa |
| + |
| =1 gdzie a i b nie rpwna sie zero |
| | a | | b | |
i inne ale to poczytaj sobie Musisz to wiedziec bo nie zawsze jest lepiej korzystac z postaci
kierunkowej
31 lip 13:54
pigor: ... . Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty: A(5,−2) , B(5,3) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
AB
→=[5−5,3+2]= [0.5] ⇔ n
→= [1,0] − wektor normalny szukanej prostej,
więc np. 1(x−5)+0(y+2)=0 ⇔
x−5=0 − szukane równanie prostej . ...
31 lip 14:26
wajdzik: 5−latek tak, po prostu gdzieś zgubiłem ten wzór i go już nie mogłem znaleźć. Ogólnie wkurzyłem
się na pewien zbiór i teraz mam jeszcze inny i zaczynam wszystkie tematy z tego działu od
nowa. Zadań sporo i robię kiedy mam czas.
Pigor, postaram się w zadaniach ogarnąć wektory.
31 lip 15:31
Mila:
Wajdzik rysunek jest podstawą.
31 lip 18:01