Kwiatuszek: Siemka mam takie dwa zadanka jak możecie to pomóżcie :
Zadanie 1: Pani Ewelina odziedziczyła 1/6 działki nad jeziorem.Jeżeli sprzeda 1/4 swojego
terenu, to jaką częścią działki będzie dysponować ?
Zadanie 2:Miarka w 35-litrowym baku wskazuje , że jest on napełniony w 2/5.Ile litrów
benzyny trzeba dolać,aby napełnić bak?proszę o szybką odpowiedzi
22 wrz 19:04
Jakub: 1/6 - (1/4 * 1/6) = dalej to już policz sam
2/5 * 35 = 14, do napełnienia zostało 35-14 = 21 litrów
22 wrz 19:50
Kwiatuszek: wielkie dzięki Kuba
22 wrz 19:53