wyznacz liczby naturalne x oraz y jeśli wiadomo, że średnia arytmetyczna zestawu
Karolina: wyznacz liczby naturalne x oraz y jeśli wiadomo, że średnia arytmetyczna zestawu
3,x,4,3,y,2,5,4,4,3, wynosi 3,6 a jedyną dominantą jest liczba 3.
x + y + 28 / 10=3,6
to: x+y= 8
skoro jedyną dominantą jest liczba 3 to
x=3 to wtedy y =5
lub
y= 3 to wtedy x= 5
1/ 3 3,4,3,5,2,5,4,4,3
2/ 3,5,4,3,3,2,5,4,4,3
ale skąd wiadomo że x + y = 8

ccc:
| x+y+28 | |
| =3,6 ⇒ x+y+28=36 ⇒ x+y=36−28 ⇒ x+y=8 |
| 10 | |
W tym zestawie dominantami mogą być
3 lub
4
Z treści zadania : skoro jedyną dominantą jest
3 to x=3 v y=3
(x=4 i y=4 odpada) lub x=2 i y=6 −−też odpada (bo wtedy dominantą byłaby
4 i
3
zatem dla x=3 ⇒ 3+y=8 ⇒ y=5
lub dla y=3 ⇒ x+3=8 ⇒ x=5
odp:
x=3 i y=5 lub x=5 i y=3