rozklad wielomianu
Nie umiem: x
3(x
2−7)
2−36x
Jak to rozlozyc? Bo probowalem juz sobie roznie rozpisywac i nic mi nie przychodzi do glowy
28 lip 19:39
ccc:
x[(x2(x2−7)2−36]= x[x(x−7)+6][x(x−7)−6] =x(x2−7x+6)(x2−7x−6)
28 lip 19:42
ccc:
Wyjaśniam : po wyłączeniu "x" otrzymujesz różnicę kwadratów a2−b2=(a−b)(a+b)
x[ x2(x−7)2 −62] , a= x(x−7) , b= 6
28 lip 19:45
ccc:
Dalej to już jasne .......... licz "delty"
28 lip 19:48
ICSP: źle
28 lip 20:00
ccc:
O kurcze

.... a=x(x
2−7) , b= 6
= x[x(x
2−7)+6][x(x
2−7)−6]=......
28 lip 20:03
Nie umiem: No wlasnie zaczalem sobie liczyc po wylaczeniu i cos mi sie tu nie zgadzalo z Twoim poczatkowym
wyjasnieniem (juz mialem siedopytywac czy to nie powinno byc inaczej

), ale dzieki i tak.
28 lip 20:10
ccc:
No to dokończę:
..= x(x3−7x+6)(x3−7x−6) x3−7x+6= (x−1)(x+3)(x−2) , x3−7x−6= (x+1)(x−3)(x+2)
... = x(x−1)(x+3)(x−2) (x+1)(x−3)(x+2)
28 lip 20:10
Nie umiem: Nie trzeba bylo, juz samzdazylem policzyc
28 lip 20:18
ccc:
No i pięknie
28 lip 20:22