abstrakcja
maniek: mógłby ktoś napisać jak należy szukać homomorfizmów? na przykład dla: f: G → H, gdzie
G = (ℤ, +) oraz H = (ℚ, +)
28 lip 17:36
b.: np. patrząc na wartości na generatorach: Z jest generowane przez 1, więc ustalenie
f(1) = coś
determinuje już homomorfizm f (zostają do napisania/sprawdzenia różne drobiazgi...)
28 lip 18:09
maniek: mógłbyś to bardziej rozwinąć? ponieważ nigdy czegoś takiego robiłem, i co to jest generator w
tym ujęciu? i jakie drobiazgi trzeba rozpatrzyć?
28 lip 18:38
maniek:
28 lip 19:55
b.: najłatwiej chyba w 2 strony osobno:
1.
załóżmy, że f jest homo, niech q = f(1)
wtedy przez łatwą indukcję f(n) = nq dla n naturalnych;
z własności homo: f(0) = 0
no i f(n)+f(−n)=f(0)=0,
skąd f(n)=nq dla n całkowitych, dostajemy więc kompletny wzór
2.
łatwo sprawdzić, że jeśli q∊Q, to
f(n)=nq, n∊Z
jest homo
28 lip 20:29
maniek: no ale dla przykładu G = (ℤ15, +15), H = (ℤ4, +4) to już nie zadziała ?
28 lip 21:19
b.: metoda zadziała
28 lip 22:43
maniek: a mógłyś przedstawić rozwiązanie dla tego drugiego przykładu?
28 lip 23:01
b.: przedstaw swoje, to sprawdzę
28 lip 23:17
maniek: problem polega na tym, że nie wiem od czego zacząć w Twoim sposobie, po co ta cała indukcja
28 lip 23:31