matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodne cząstkowe 2 rzędu.
Vergo:
f(x,y) = (x−y+1)
2
+(2x+y−4)
2
28 lip 16:34
Trivial:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=d^2%2Fdx^2%28%28x-y%2B1%29^2+%2B+%282x%2By-4%29^2%29
http://www.wolframalpha.com/input/?i=d^2%2Fdxdy%28%28x-y%2B1%29^2+%2B+%282x%2By-4%29^2%29
http://www.wolframalpha.com/input/?i=d^2%2Fdy^2%28%28x-y%2B1%29^2+%2B+%282x%2By-4%29^2%29
28 lip 16:40
Mila:
f
x
=2(x−y+1)*1+2(2x+y−4)*2=2x−2y+2+8x+4y−16=10x+2y−14 f
xx
=10 f
xy
=2 f
y
=−2(x−y+1)+2(2x+y−4)=−2x+2y−2+4x+2y−8=2x+4y−10 f
yy
=4 f
yx
=2
28 lip 21:02