Macierze
Disell: W jaki sposób rozpisać równania macierzowe (A+x)T*B=C , (A+x)*BT=C , A−1*xT=C ,
(A−1*x)T=C ?
28 lip 15:25
pigor: ..., T − operacja transponowania macierzy, więc
1)
(A+X)T*B= C /*B
−1 prawostronnie ⇔ (A+X)
T= C*B
−1 /
T ⇔
⇔ A+X= (B
−1)
T*C
T /+(−A) ⇔
X= (B−1)T*CT−A ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)
(A+X)*BT= C /(B
T)
−1 prawostronnie ⇔ A+X= C*(B
T)
−1 ⇔
⇒
X= C*(BT)−1−A ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3)
A−1*XT= C /*A lewostronnie ⇔ X
T= A*C /
T ⇔
X= CT*AT ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4)
(A−1*X)T= C /
T ⇔ A
−1*X= C
T /*A lewostronnie ⇔
⇔
X= A*CT , a teraz pogłówkuj co, skąd i dlaczego

. ...
28 lip 16:34
Vergo: Dzięki już troche zrozumiałem tylko mam pytanie odnośnie punktu 1 i 3.Ponieważ mnożenie
macierzy nie jest przemienne czy nie powinno być np. w punkcie 3 na końcu skoro mnożmy
lewostronnie ?
X=AT*CT
A w punkcie 1.
X=CT*(B−1)T−A
28 lip 16:54
Trivial: (AB)
T = B
TA
T.
28 lip 16:56
pigor: ..., no właśnie i chyba wszystko jasne . ...
28 lip 17:05
Vergo: W takim razie w punkcie 3 musi być X=CT*AT a niepoprawny jest zapis X=AT*CT ?
28 lip 17:06
Trivial:
Prosty przykład.
Weźmy macierze rozmiarów A2x5 oraz B5x3.
Po transpozycji są rozmiarów AT5x2, BT3x5.
Jedyny sensowny sposób ich mnożenia to BTAT, w przypadku ATBT nie zgadzają się wymiary.
28 lip 17:11
Vergo: Już rozumiem wszystko.Dziękuje.
28 lip 17:23