matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
Ollla:
przepraszam, że tak Was męczę ale w poniedziałek mam egzamin
mam jeszcze problem z tym przykładem: wykonaj działanie
a
a
2
+4
(
+1) :
a+1
a
2
−1
27 lip 21:32
Eta:
D=R\{−1,1} bo a
2
−1= (a−1)(a+1) ≠0 ⇒ a≠ 1 v a≠−1
a
a+1
a
2
−1
2a+1
(a+1)(a−1)
(
+
)*
=
*
=
a+1
a+1
a
2
+4
a+1
a
2
+4
(2a+1)(a−1)
=
}
a
2
+4
bo upraszczasz w liczniku i mianowniku (a+1) przy podanej dziedinie
27 lip 21:41