zadanie
Ollla: mam problem jeszcze z jedną równością :
27 lip 20:56
Ollla: czy Dr=R\{−1;0} ?
27 lip 20:57
Piotr: x≠0 oraz x+1≠0 oraz x2+x≠0
27 lip 20:58
Piotr: x≠0 oraz x≠−1 oraz x(x+1)≠0⇔x≠0 oraz x≠−1
Dr(dziedzina równania)=R−{−1;0}
27 lip 20:59
Ollla: a jak mam rozwiązać to równanie ? bo jak robię sprawdzenie sobie to mi nie wychodzi
27 lip 21:06
Piotr: Ustal wpierw po lewej stronie równania wspólny mianownik dla x oraz x+1
27 lip 21:10
Eta:
D= R\{−1, 0}
| x+1+x | | x2−2 | |
| = |
| ⇒ 2x+1= x2−2 |
| x(x+1) | | x(x+1) | |
x
2−2x−3=0 ⇒(x−3)(x+1)=0 ⇒ x=3∊D v x= −1∉D
Odp:
x= 3
| | 1 | | 1 | | 7 | | 9−2 | | 7 | |
spr. L= |
| + |
| = |
| P= |
| = |
| , L=P |
| | 3 | | 4 | | 12 | | 9+3 | | 12 | |
i ok.
27 lip 21:12
Ollla: czyli będzie tak :
27 lip 21:13
Piotr: Tak
27 lip 21:14
Eta:
27 lip 21:14
Mila: x≠0 i x≠−1
lewą stronę sprowadzamy do wspólnego mianownika
| 1*(x+1)+1*x | | x2−2 | |
| = |
| |
| x(x+1) | | x(x+1) | |
| x+1+x | | x2−2 | |
| = |
| |
| x(x+1) | | x(x+1) | |
mianowniki są równe to liczniki też ⇔
2x+1=x
2−2
x
2−2x−3=0
Δ=4+4*3=16
| | 2−4 | | 2+4 | |
x= |
| =−1∉D lub x= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
teraz sprawdź
27 lip 21:15