Sprawdzenie zadania
Piotr: Wyznacz wszystkie wartości parametru a , dla których równanie |x + 2|− |x| = a nie ma
rozwiązania.
Wyszło mi, że przez każda liczbę rzeczywista a równanie nie ma rozwiązania. Czyli a∊R
Proszę o sprawdzenie wyniku
27 lip 19:57
ICSP: weźmy x = 0 i mam
|0 + 2| − |0| = a ⇒ a = 2
zatem dla a = 2 równanie : |x+2| − |x| = a ma rozwiązanie : x = 0
27 lip 19:58
Piotr: Ja zaraz przedstawie swoj sposob rozwiazania. W skrocie zrobilem nastepujaco; rozbilem na 3
przypadki i sprawdzilem kiedy są rozwiazania i pozniej zsumowałem te przypadki. Wlaśnie nie
wiem czy mogę zsumować te przypadki
27 lip 20:02
Mila:
wg mnie:
dla a>2 lub a<−2 brak rozwiązań.
Najlepiej rozwiąż to graficznie, nie piszę rozwiązania, bo prosisz tylko o wynik.
27 lip 20:02
Piotr: Znaczy sie zsumowałem przypadki kiedy nie ma rozwiazania
27 lip 20:02
Piotr: Ok zaraz przedstawie swoje rozwiazanie. Pewnie problem w tym ze sumowałem te przypadki 3. Bo
jakbym ich nie sumował wynik by sie zgadzał
27 lip 20:03
pigor: ..., tak Mila ma rację,
każdy inny sposób do ...

bani delikatnie mówiąc , bo
|x+2|−|x|= a ⇔ |x+2|= |x|+a i teraz rysując w jednym układzie
wykresy y=|x+2] i y=|x| − przesuwając ten drugi o wektor [0,a] widać, że
gdy
a<−2 lub a>2 − równanie ma 0 rozwiązań ,
gdy a= ±2 − nieskończenie wiele ; gdy −2< a< a − dokładnie 1rozwiązanie,
a więc wiemy wszystko i nic więcej do szczęścia nie potrzebujemy ...
27 lip 20:14
Piotr: Rozwiązanie:
Ix+2I=0
x=−2
IxI=0 , x=0
I przypadek
x<−2
−x−2+x=a
a=−2
Czyli dla a∊R−{−2} będzie brak rozwiązań
II przypadek
x≥−2 i x <0
x+2+x=a
a∊<−2;2)
Czyli dla a∊(−
∞;−2)∪<2;+
∞) będzie brak rozwiązań
III przypadek
x≥0
x+2−x=a
a=2
Czyli dla a∊R−{2} będzie brak rozwiązań
I v II v III⇔R hmm?
27 lip 20:17
Piotr: Czemu jak zrobię z tego część wspólną(iloczyn zbiorów) to wynik wyjdzie poprawny?
27 lip 20:19
Piotr: Może o to chodzi, że robię zaprzeczenie a zaprzeczenie alternatywy to koniunkcja ?
27 lip 20:21
pigor: ... , mało

... to koniunkcja ... czego
27 lip 20:29
Piotr: Nie mam pojęcia
27 lip 20:30
Piotr: pigor pomożesz

?
27 lip 20:36
pigor: ... , no bo jak coś przytaczasz, to trzeba skończyć, a więc
zaprzeczenie alternatywy dwóch zdań (form zdaniowych itp), to koniunkcja
ich zaprzeczeń , a co do twojego rozwiązania to wybacz, ale nie chce mi się
wnikać, bo lubię tylko rozwiązania łatwe i przyjemne ; przepraszam i tyle .
27 lip 20:36
Piotr: Aha, okej
27 lip 20:38
Piotr: I tak dzięki
pigor, czekam na pomoc innych
27 lip 20:40
Piotr: up
27 lip 20:55
Mila:

Z rozwiązaniem algebraicznym jest problem z interpretacją.
Metoda graficzna
f(x)=|x+2|−|x|
x+2≥0⇔x≥−2
a)x<−2
f(x)=−x−2−(−x)=−2⇔f(x)=−2
b) x≥−2 i x<0
f(x)=x+2−(−x)⇔f(x)=2x+2
c) x≥0
f(x)=x+2−x⇔f(x)=2
Dla a>2 luba<−2 prosta y=a nie przecina wykresu f(x) ⇔brak rozwiązań
Metoda algebraiczna
a) x<−2
Równanie ma postać: −x−2−(−x)=a⇔
−x−2+x=a⇔a=−2 co oznacza, że dla x<−2 dla a=−2 każda liczba x z przedziału (−
∞,−2) jest
rozwiązaniem równania |x + 2|− |x| =−2
dla a≠−2 brak rozwiązań
b) x≥−2 i x<0 mamy równanie: 2x+2=a
Zbiór wartości f(x) w tym przedziale: Z
w=<−2,2) dla a∊<−2,2) równanie ma rozwiązanie, nie ma
rozwiązań dla a<−2 lub a≥2 ( a=2 trzeba zbadać)
c) x≥0
Mamy równanie
2=a, czyli dla a=2 jest nieskończenie wiele rozwiązań ( każda liczba x≥0 spełnia równanie
|x + 2|− |x| =2)
dla a≠2 brak rozwiązań
Z (a), (b) ,(c)⇒brak rozwiązań dla a<−2 lub a>2
27 lip 21:02
akante: a wy dalej

az sie oko cieszy
27 lip 21:04
Piotr: Mila czyli trzeba cześć wspólną zrobić? Bo robię tak jakby zaprzeczenie alternatywy. A
zaprzeczeniem alternatywy jest koniunkcja, tak?
27 lip 21:08
Piotr: Mialem to zrobić w formie graficznej, ale wpadl mi pomysl zeby algebraicznie zrobic i mi to
wyszlo bokiem
27 lip 21:09