zadanie
Ollla: mam jeszcze jeden przykład z którym mam problem:
zupełnie nie wiem jak do tego podejść bo nie mogę podzielić tej 16 na 2,25 aby wyszła całość

moglibyście jeszcze pomóc mi to jakoś rozwiązac?
te ułamki są potęgami .
27 lip 18:57
Mila:
16=2
4 to Ci pomoże? [ wykładniki wymnóż]
27 lip 19:04
Ollla: ale przecież tu mam 1,5 a tu 2

a to nie są te same liczby, żebym wykładniki mogła przemnożyć
27 lip 19:07
Ollla: | | 3 | |
czy to jest tak : ( |
| )2 * 24=36 |
| | 2 | |
27 lip 19:11
Mila: Jeśli mamy np.(a
2)
3=a
2*3=a
6
natomiast a
2*a
3=a
5
a
3*b
3=(a*b)
3
Jeśli tak wygląda przykład:
(2,25)
32*16
34=
| | 3 | | 3 | |
=( |
| )3 * 23=( |
| *2)3=33=27 |
| | 2 | | 2 | |
27 lip 19:17
Janek191:
więc mamy
2,25
1,5*16
0,75 = 2,25
1,5 *( 4
2)
0,75 =2,25
1,5*4
2*0,75 =
= 2,25
1,5*4
1,5 = ( 2,25*4)
1,5 = 9
32 = (3
2)
32 = 3
2*32 =
= 3
3 = 27
27 lip 19:23
Ollla: | | 3 | |
kurde, przepraszam ale tam jest w potędze − |
| |
| | 2 | |
27 lip 19:26
Ollla: czyli będzie 30 ?
27 lip 19:39
Mila:
(2,25)−32 *1634= Taki przykład?
27 lip 19:40
Ollla: tak
27 lip 19:43
Mila:
| | 9 | | 3 | |
( |
| )−32*(24)34= [4* |
| =3] |
| | 4 | | 4 | |
| | 4 | | 2 | | 3 | |
=( |
| )32*23= (( |
| )2)32*23= [ 2* |
| =3] |
| | 9 | | 3 | | 2 | |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 64 | |
=( |
| )3*23=( |
| *2)3=( |
| )3= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
27 lip 19:53