matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;)
Robert:
pomoże mi ktoś rozwiązać ?
x+5
=0
2x−3
27 lip 18:30
Piotr:
Pomagam
27 lip 18:41
Piotr:
1. Określam dziedzinę równania, a więc: 2x−3≠0 2x≠3
3
x≠
2
3
Dr=R−{
}
2
2. Mnożę, teraz przez mianownik ułamka i otrzymuję: x+5=0*(2x−3) x+5=0 x=−5∊Dr Odp: x=−5
27 lip 18:44