Funkcja g każdej liczbie całkowitej dodatniej k mniejszej od 100 przyporządkowuj
kamczatka: Funkcja g każdej liczbie całkowitej dodatniej k mniejszej od 100 przyporządkowuje mniejszą z
liczb k, 100−2k.
b)Znajdź te argumenty ,dla których funkcja g przyjmuje wartość 18
Wiem że to jest:
100−2k=18
82=2k
k=41
ale jeszcze jest w odpowiedziach mam k=18 skąd one się wzięło ?
27 lip 16:35
Mila:
f(18) =18 bo 100−2*18=100−36=64, 18<64
27 lip 18:39
kamczatka: Teraz tak jakoś sie zastanawiam i przecież w treści jest: "przyporządkowuje mniejszą z liczb k,
100−2k."
To nie powinna być sama liczba 18 ?
31 lip 15:23
Mila:
Dla k=41 masz parę:
(41,100−2*41)=(41,18) zatem f(41)=18 bo 18<41
Twoja funkcja jest zdefiniowana :
g(k)=min(k, 100−2k)
Gdybyś narysował w układzie wsp. dwa wykresy:
f(k)=k
h(k)=100−2k ( wykresy przetną się )
to dla k=18
f(18)=18 i h(18)=64
f(41)=41 i h(41)=18
Spróbuj rozważyć problem
dla g(k)=min(k,4−2k) łatwiej zrozumiesz
31 lip 17:40