dzielenie wielomianów
Hohoho: Dane są wielomiany p(x)=x
4 +x
2 +x +2 oraz q(x) = x
2 −x +1
Znajdź resztę z dzielenia wielomianu
xp(x) przez q(x)
Skąd to x? Proszę o pomoc
27 lip 13:28
Saizou : po prostu masz znaleźć resztę z dzielenia wielomiany W(x)=x*P(x) przez wielomian Q(x)
27 lip 13:31
Janek191:
W(x) = x*P(x) = x*( x4 + x2 + x +2 ) = x5 + x3 +x2 + 2x
Q(x) = x2 − x + 1
zatem
( x5 + x3 + x2 + 2 x ) : ( x2 − x + 1) = x3 +x2 + x + 1
− x5 + x4 − x3
−−−−−−−−−−−−−−
x4 + x2 + 2x
− x4 + x3 − x2
−−−−−−−−−−−−−
x3 + 2 x
− x3 + x2 − x
−−−−−−−−−−−−−−
x2 + x
− x2 + x − 1
−−−−−−−−−−
2x − 1
R(x) = 2x − 1
==========
27 lip 14:10
Hohoho: bardzo dziękuję
27 lip 16:52