Wielomiany
Garth: Wykaz, ze dla kazdego n ∊ N+ wielomian w(x) jest podzielny przez dwumian (x − 1).
w(x) = nxn+1 − (n − 1)xn − 1
Zalozenia:
w(x) = nxn+1 − (n − 1)xn − 1, n ∊ N+
Teza:
(x − 1) | w(x)
Dowod:
Po podzieleniu pisemnym w(x) przez dwumian wyszlo mi [o ile sie nie pomylilem], ze:
w(x) = nxn+1 − (n − 1)xn − 1 ⇔ (x − 1)(nxn + xn−1 + xn−2 + ... + x2 + x + 1) +
R(x),
gdzie R(x) = 0
Czy poprawnie przeprowadzilem ten dowod?
Z gory dziekuje
26 lip 18:14
Basia: poprawnie; ale jest prostszy sposób
w(1) = n − (n−1) − 1 = n−n+1−1 = 0 ⇒ (x−1)|w(x)
26 lip 18:16
Garth: Dzieki
26 lip 18:20
Basia:
26 lip 18:21