tożsamość trygonometryczna
sage: Hej, jak to zacząć?
(1cosα) + (1cosα)(sinα + cosα) = 1sinαcosα+2
czy przekształcenie
cosα+sinαsinαcosα(sinαcosα) = 1sinαcosα+2
z pierwszej części równości
cosαsinα + sin2α+cos2α + cosαsinαsinαcosα
sinαcosα
26 lip 14:38
sage: ostatniej linijki nie ma, przepraszam
26 lip 14:39
sage: i dalej czy może tak:
cosαsinα + 1 + cosαsinαsinαcosα
26 lip 14:39
Eta:
sin
2x+cos
2x=1 ( myślę,że to wiesz )
| | sin2x+2sinx*cosx+cos2x | | 1+2sinx*cosx | |
L= ........ dobrze ...= |
| = |
| = |
| | sinx*cosx | | sinx*cosx | |
| | 1 | | 2sinx*cosx | |
= |
| + |
| = ......... = P |
| | sinx*cosx | | sinx*cosx | |
26 lip 14:54
sage: 1+ 2sinαcosαsinαcosα, tak?
i koniec?
26 lip 15:04
pigor: ...no nie , czy to masz po P−rawej stronie
26 lip 15:06
sage: 1sinαcosα + 2 = 1sinαcosα + 2sinαcosαsinαcosα = 1+2sinαcosαsinαcosα
czyli P = L
26 lip 15:13
pigor: hmm, ... , jak "wychodzisz" z L strony, to już nie ruszaj P strony, tylko
przekształcaj L dotąd, aż otrzymasz P, a więc tu
wystarczyło [c{Eta]] rozwiązanie z godz. 14;04 dokończyć skracając
drugie wyrażenie przez sinx*cosx i tyle otrzymując = P c.n.w. . ...
27 lip 12:56