Funkcja f każdej liczbie naturalnej n przyporządkowuje liczbę cyfr potrzebnych d
kamczatka: Funkcja f każdej liczbie naturalnej n przyporządkowuje liczbę cyfr potrzebnych do jej zapisania
w zapisie dziesiętnym, np. f(7285)=4.
a) Podaj zbiór wartości funkcji f.
b) Dla ilu argumentów funkcja f przyjmuje wartość 3?
c) Podaj wszystkie argumenty n<3000 spełniające równość f(n+1)=f(n)+1
Może ktoś wyjaśnić to funkcje ? Zapis dziesiętny to 0,7285 a to nie równa się 4 więc jak to
prawidłowo powinno być.
26 lip 13:04
bezendu:
a) C+
b) a1=100
a2=101
an=999
100+(n−1)=999
100+n−1=999
n=900
dla 900 argumentów
c) f(n+1)=f(n)+1
f(9+1)=2 f(9)+1=2
f(99+1)=3 f(99)+1=3
f(999+1)=4 f(999)+1=4
26 lip 13:24
kamczatka: No tak ale mógłbyś wytłumaczyć to funkcję czemu f(7285)=4 ?
przecież 0,7285 nie równa się 4
0,7285 = 4
26 lip 13:27
kamczatka: Czy chodzi że te liczby 7285 są przypadkowe ale jest ich 4 ? czyli równowartość liczby 4.
26 lip 13:32
Kostek: to muszą być liczby całkowite
26 lip 13:42
kamczatka: Ale te liczby są przypadkowe tylko że całkowite ?
26 lip 14:32
Kostek: W ogóle trzeba zacząć czy Ty wiesz co to jest liczba całkowita ?
26 lip 14:52
ICSP: nie są przypadkowe. Masz napisane : "każdej liczbie naturalnej"
26 lip 14:52
kamczatka: f(7285)=4
f(7534)=4
f(1542)=4
f(1532)=4
Mogą być takie funkcje według tej funkcji ?
Bo mi się wydaję że coś innego mi chcecie wytłumaczyć.
Ja chce tylko wiedzieć jak można zapisać to funkcje co jest w poleceniu.
26 lip 15:25
ICSP: ta funkcja to po prostu liczba cyfr występująca w danej liczbie
liczba 150 ma 3 cyfry więc f(150) = 3
liczba 999999 ma 6 cyfr wiec f(999999) = 6
itd
Jeżeli chcesz to zapisać to możesz np tak :
f(n) = 1 jeśli 1 ≤ n ≤ 9
= 2 jeśli 10 ≤ n ≤ 99
= 3 jeśli 100 ≤ n ≤ 999
.
.
.
= k jeśli 10k−1 ≤ n ≤ 10k − 1
26 lip 15:33
kamczatka: i oto mi chodziło bo chciałem się upewnić dzięki.
26 lip 15:34
Basia:
funkcja nie przyporządkowuje liczbie ilości miejsc potrzebnych do jej zapisu w systemie
dziesiętnym,
ale potrzebną do tego liczbę cyfr
mnie się wydaje, że do zapisu liczby 999999999 jest potrzebna
jedna i tylko jedna cyfra
26 lip 16:06