oblicz
mika: ((4−121/2)1/2 + (4 + 121/2)1/2)2 prosze o rozwiazanie krok po kroku to jest potega 1/2
25 lip 22:59
Kostek: to może zapisz to tak jak to powinno wyglądać do ułamków używaj U {}{}
25 lip 23:04
mika: Prosze o pomoc 1/2 jest potega
25 lip 23:12
pigor: ..., a więc, czy to ma być to

np. tak :
((4−12
1/2)
1/2 + (4+12
1/2)
1/2)
2=
= ((3−2
√3+1)
1/2 + (3+2
√3+1)
1/2)
2= ((
√3−1)+ (
√3+1))
2=
= (2
√3)
2= 4*3= 12 . ...
25 lip 23:36
mika: a skad sie wzielo 3−2√3+1?
25 lip 23:45
mika: Niestety zle wynik to 10
25 lip 23:46
mika: Moj blad wynik dobry przepradzam
25 lip 23:48
pigor: ..., niestety nie odpowiedziałaś na moje pytanie
a skąd się wzięło toto

ano stąd, że 4±
√12= 3+1±
√4*3=
√32±2
√3*1+1
2= (
√3±1)
2
25 lip 23:51
mika: A jak rozwiazac to pigor ((6−201/2)1/2)−(6+201/2)1/2)2 to potega 1/2
25 lip 23:56
Eta:
Podobnie jak poprzednie:
(√6−√20−√6+√20)2
i teraz wzór (a−b)2= a2−2ab+b2 , a= √6−√20 , b= √6+√20
...= 6−√20−2√(6−√20)(6+√20)+ 6+√20 i wzór (a−b)(a+b)=a2−b2
√20− √20=0 po redukcji
to:
...= 6+6 −2√36−20= 12−2*√16= 12−2*4= 4
26 lip 00:47