pochodna funkcji
q: pochodna funkcji z = tg(u) − ctg(u) − 2u
w ksiazce podana jest odp. z' = tg2(u) + ctg2(u), ale nie moge otrzymac takiego
rozwiazania... moglby mnie ktos oswiecic?
25 lip 22:38
25 lip 22:45
q: dziekuje za pomoc; czyli do tego stopnia mialem dobrze, jednak nie potrafie 'poskladac' tego w
tg2(u) + ctg2(u)
25 lip 22:49
Mila:
| | 1 | | sin2x+cos2x | |
(tgx)'= |
| = |
| =tg2x+1 |
| | cos2x | | cos2x | |
| | −1 | | sin2x+cos2x | |
(ctgx)= |
| =−( |
| )=−1−ctg2x |
| | sin2x | | sin2x | |
⇒
z'=tg
2x+1−(−1−ctg
2x)−2=tg
2x+1+1+ctg
2x)−2=tg
2x+ctg
2x
25 lip 23:02
q: a ja tu po cichu na kolejny blad w zbiorze krysickiego liczylem

pomoglas mi juz ktorys raz z
kolei; dzieki wielkie
25 lip 23:08
Mila:
To miło
25 lip 23:11
pigor: ..., no to zobaczę co mi wyjdzie :
| | dz | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| + |
| −2= |
| | du | | cos2u | | sin2u | |
| | sin2u+cos2u−2sin2u cos2u | |
= |
| = |
| | sin2u cos2u | |
| | 1−2sin2u cos2u | |
= |
| = już wiem = |
| | sin2u cos2u | |
| | 12−2sin2u cos2u | |
= |
| = |
| | sin2u cos2u | |
| | (sin2u+cos2u)2−2sin2u cos2u | |
= |
| = |
| | sin2u cos2u | |
| | sin4u+cos4u+2sin2u cos2u−2sin2u cos2u | |
= |
| = |
| | sin2u cos2u | |
| | sin4u | | cos4u | |
= |
| + |
| = |
| | sin2ucos2u | | sin2ucos2u | |
| | cos2u | |
= U{sin2u}cos2u}+ |
| = tg2u+ctg2u . ...  |
| | sin2u | |
25 lip 23:23
pigor: ..., no cóż, jak ja się męczyłem, w tym czasie Mila bardzo zgrabnie
rozwaliła ci to tak jak należy, czyli ładnie, krótko i przyjemnie
25 lip 23:26
q: ja skonczylem na etapie ozn. 'juz wiem' i ... nie wiedzialem co dalej
25 lip 23:29
pigor: ... będę szczery i powiem, że gdybym nie znał twojej
odpowiedzi na pewno na to bym ...

nie wpadł.
25 lip 23:38