uniewymiernij
mika: | 1 | |
| jak to uniewymiernic prosze o opis krok po kroku. |
| √14 +√21 + √15 + √10 | |
25 lip 21:37
Piotr: Wskazówka: Pomnóż mianownik i licznik przez (√14+√21) − (√15+√10) i wzór skróconego
mnożenia (a+b)(a−b)=a2−b2
25 lip 21:45
mika: wiem o tym ale dalej zostaje pierwiastek czy nie trzeba czasem po 2 uniewymiernic?
25 lip 21:48
Piotr: Otrzymasz później w mianowniku (
√14+
√21)
2−(
√15+
√10)
2 =.....=(10+4
√6)(10−4
√6)
.Dalej samemu już
25 lip 21:51
mika: A wybacz zle wymnozylem
25 lip 21:52
Piotr: Wynik po różnicy kwadratu wyrażenia to 10+4
√6 tamto dalsze to się rozpędzilem bo chcialem
dalej usuwac niewymiernosc z mianownika
25 lip 21:55
Eta:
Można tak:
√14=
√2*
√7 ,
√10=
√2*
√5 ,
√21=
√3*
√7,
√15=
√3*
√5
Mianownik : (
√3*
√7+
√2*
√7)+(
√3(
√5+
√2*
√5)=
√7(
√3+
√2)+
√5(
√3+
√2)=
= (
√3+
√2)(
√7+
√5)
| | 1 | |
teraz usuń niewymierność |
| =....... |
| | (√3+√2)(√7+√5) | |
25 lip 21:57
Eta:
Można też było to zauważyć,że (√3+√2)(√7+√5)= √21+√15+√14+√10
25 lip 22:00