Wielomiany
Garth:
Dla jakich wartosci parametru a wielomian w(x) jest kwadratem wielomianu stopnia drugiego?
w(x) = x4 + 4x3 + 10x2 + 12x + a
(rx2 + sx + p)2 = ... = r2x4 + 2rsx3 + (2rp + s2)x2 + 2spx + p2
{r2 = 1 {r = 1 v r = −1
{rs = 2 {s = 2 s = −2
{2rp + s2 = 10 ⇒ {p = 3 p = −3
{p2 = a {a = 9 a = 9
Wg rozwiazan 9 jest wlasnie poprawna odpowiedzia, takze, moje pytanie to, czy to na pewno
odpowiedni sposob? Niby prowadzi do wlasciwego rozwiazania, ale to rownie dobrze moze byc
przypadek [chociaz wydaje mi sie odpowiedni]. Druga sprawa jest taka, ze wpierw probowalem
zapisac ten wielomian stopnia drugiego za pomoca dwoch czynnikow, co wygladalo by tak:
[(x − r)(x − s)]2, wowczas jako drugie rozwiazanie [poza 9] dostawalem tez −1, ktorego w
odpowiedziach do tego zadania nie ma, dlatego pytam, co wyklucza mozliwosc zapisania tego
wielomianu stopnia drugiego w postaci dwoch czynnikow? Zapewne to, ze wielomian stopnia
drugiego niekoniecznie mozna rozlozyc na dwa czynniki?
Z gory dzieki za pomoc
25 lip 21:37
Basia:
sposób z (rx2+sx+p)2 jest dobry
ten z [(x−r)(x−s)]2 nie, sam napisałeś dlaczego
25 lip 22:09
Garth: Ok, dziekuje
25 lip 22:11