podzielnosc
zadanie: znajdz najmniejsza liczbe naturalna, ktora przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2 i przy
dzieleniu przez 11 daje reszte 7.
k, a, b∊N
k=3a+2 i k=11b+7 i dalej nie wiem co zrobic?
25 lip 15:19
ICSP: stąd :
3a + 2 = 11b + 7
3a − 11b = 5 3,11,5 są względnie pierwsze zatem
3a − 11b = 5 mod 3
−11b = 2 mod 3
b = 2 mod 3 ⇒ b = 3s + 2 wstawiając do równania
3a − 11b = 5 ⇒ 3a − 33s − 2 = 5 ⇒ 3a = 33s + 27 ⇒ a = 11s + 9
k = 33s + 29. Stąd najmniejsza liczba naturalna spełniająca warunki zadania to 29
sprawdźmy
25 lip 15:36
ZKS:
Zauważ że liczbę k możesz troszkę inaczej zapisać ale również dostając resztę równą 2.
k = 3a − 4
k = 11b − 4
25 lip 15:37
ZKS:
Szukamy najmniejszej liczby więc należy wziąć najmniejszą wspólną wielokrotność liczb
3 oraz 11 zatem NWW(3 ; 11) = 33 wtedy
k = 3a − 4 = 11b − 4 ⇒ k + 4 = 33 ⇒ k = 29.
25 lip 15:40
zadanie: no tak ale liczba 11b−4 nie daje reszty 7 a ma dawac przy dzieleniu przez 11 ?
25 lip 16:05
zadanie: a nie jest dobrze
dziekuje
25 lip 16:07
ZKS:
Jak nie daje skąd taki wniosek że nie daje? Przecież 11 − 4 = 7.
25 lip 16:08
zadanie: nie wykonujac dzielenia liczby 23451, wyznacz reszte z dzielenia tej liczby przez 2, 3, 4, 5,
10. ?
25 lip 16:09
ICSP: reszta przez 2 to 1 bo nie jest parzysta
reszta przez 3 to 0 bo suma cyfr = 15 a jak wiemy 3 | 15
reszta przez 4 to 3 bo 4 | 23452
reszta przez 5 to 1 bo ostatnia cyfra to 1
reszta przez 10 to 1 ale to chyba oczywiste
25 lip 16:12
ZKS:
Podstawowe wiadomości kiedy liczba dzieli się przez 2 , 3 , 4 , 5 , 10?
25 lip 16:12