;)
Mati: mam zadanie do rozwiązania, czy moglibyście mi pomóc ?
sprawdź czy do wykresu funkcji f należy punkt A jeżeli:
| | 2x+3 | |
a) f(x)= |
| A=(0,3) |
| | x−1 | |
| | 3x−2 | | 1 | | −1 | |
b)f(x)= |
| A=( |
| , |
| ) |
| | 5x+8 | | 2 | | 20 | |
25 lip 12:38
ZKS:
Przykładowo masz sprawdzić czy punkt P = (x ; y) należy do wykresu funkcji więc w miejsce
argumentu (x) wstawiasz x a w miejsce wartości [f(x)] wstawisz y i sprawdzasz czy jest to
prawdą.
25 lip 12:42
Mati: nie rozumiem
25 lip 12:43
ICSP: Aby sprawdzić czy punkt A(x;f(x)) należy do wykresu funkcji f(x) wystarczy podstawić
odpowiednie wartości.
| | 2x+3 | |
a) f(x) = |
| a punkt A(0;3) = A(x;f(x)) zatem x = 0 , f(x) = 3 |
| | x−1 | |
Wstawiam do do wykresu
3 = −3 sprzeczność. Punkt A nie należy do wykresu funkcji
25 lip 12:44
Mati: i tak samo mam zrobic z punktem b ?
25 lip 13:07
ICSP:
25 lip 13:09