wyznacz pierwszy wyraz oraz różnicę ciągu arytmetycznego (an) wiedząc,że:
Tygrysek161020: Hej możecie mi pomoc?

wyznacz pierwszy wyraz oraz różnicę ciągu arytmetycznego (an0 wiedząc,że:
a) a2=17 i a4+a6=46
b) a3+a5=32 i a6−a2=12
c) a7−a11=3 i a7*a11=40
Z góry dziękuje!
25 lip 12:33
ICSP: Hmm jak nie masz pomysłu to zawsze możesz robić np tak :
an = a1 + (n−1)r
Patrzysz jakie masz wyrazy w obydwu równaniach i wstawiasz odpowiednie cyferki za n.
w a) są to 2 , 4 , 6
a2 = a1 + r
a4 = a1 + 3r
a6 = a1 + 5r
teraz wstawiam te dane do równań i otrzymuję :
a1 + r = 17
a1 + 3r + a1 + 5r = 46
a1 + r = 17
a1 + 4r = 23
i teraz wszystko sprowadza się do twoich umiejętności rozwiązywania układów równań.
a1 = 15
r = 2
Pozostałe dwa analogicznie.
25 lip 12:39
ICSP: inny sposób rozwiązania a :
z drugiego równania wiem że : a6 = 46 − a4
oraz że 2a4 = a2 + a6 stąd:
2a4 = 17 + 46 − a4
3a4 = 63
a4 = 21 , a2 = 17
21 − 17 = 2r ⇒ r = 2 ⇒ a1 = 15
Tylko że ten sposób nie zadziała na wszystkie przykłady.
25 lip 12:41