Okres podstawowy funkcji
Piotr: Wyznacz okres podstawowy funkcji,np.f(x)=sin3x
f(x+T)=f(x)
f(x+T)=sin3(x+T)=sin(3x+3T)
sin(3x+3T)=sin3x
3x+3T=3x+2π
W ogóle nie rozumiem sposobu wyznaczania okresu podstawowego funkcji
f(x+T)=f(x) <== ? Skąd się to bierze w ogóle?
Bo ja bym to inaczej rozwiązał a mianowicie tak:
sin3x <== wykres sie ''ściąga trzykrotnie''(okres jest trzy razy krótszy niż okres y=sinx),
czyli jeżeli podstawowy okres funkcji sinx to 2π to podstawowym okresem funkcji sin3x liczę
| | 1 | |
Ale na przykład w takim przypadku y= |
| sin(πx) już tak łatwo nie jest  |
| | 2 | |
Proszę o pomoc
25 lip 11:23
ZKS:
Twój sposób jest "nieformalny" ale według mnie dobry.
| | 1 | |
Co do pytania o y = |
| sin(πx) to Twoim sposobem można zrobić tak |
| | 2 | |
2π : π = 2.
25 lip 11:56
Piotr: Okej
ZKS. Czyli tym innym sposobem nie robić? I mam pytania:
| | 1 | |
1. Dlaczego, np. y= |
| sin(πx) tego x nie uwzgledniamy? |
| | 2 | |
2. y=tg(
√3*x)−2 i ten górny przykład w ''1''. Ich za bardzo nie rozumiem
25 lip 12:54
ZKS:
Bo to przecież Ci się uprości tak jak to liczyłeś
| | 2 | |
3x + 3T = 3x + k * 2π ⇒ T = k * |
| π. |
| | 3 | |
25 lip 12:58
Piotr: A już chyba rozumiem ten ''x'' to jest kąt α, tak?

? Tak trzeba rozumieć

?
25 lip 13:00
25 lip 13:02
ZKS:
Tak x to jest argument.
25 lip 13:03
Piotr: OK, dzięki
ZKS za pomoc

25 lip 13:04
Mila:
Odpowiedź do pytania: "f(x+T)=f(x) <== ? Skąd się to bierze w ogóle?"
Definicja funkcji okresowej:
Funkcja f jest okresowa w zbiorze X jeżeli istnieje taka liczba T≠0, że dla
każdego x∊X, również x+T∊X i x−T∊X oraz f(x)=f(x+T)=f(x−T)
25 lip 13:40