Krotnosc wielomianu
Garth:
Wykaz, ze 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w(x).
Zalozenia:
w(x) = x4 − 2x3 + 3x2 − 4x + 2, x∊R
Teza:
(x − 1)2 | w(x)
Dowod:
Tutaj akurat posluzylem sie dzieleniem pisemnym, wiec wstawiam tylko wynik.
w(x) = x4 − 2x3 + 3x2 − 4x + 2 ⇔ w(x) = (x2 + 2)(x − 1)2 ⇒ (x − 1)2 | w(x)
Czy ten dowod jest wystarczajacy? Czy zalozenia i teza sa poprawne, czy cos tam jeszcze musze
dodac/ zmienic?
Z gory dziekuje
25 lip 11:02
bezendu:
ja bym podzielił przez (x−1)
2 jak wyjdzie 0 to znaczy,że jest podwójnym pierwiastkiem tego
wielomianu

ale Twój sposób też dobry
25 lip 11:07
Garth: Tak wlasnie zrobilem i wynikiem jest ten wielomian, na ktory przeksztalcilem ten poczatkowy,
reszty nie bylo.
25 lip 11:08
Dominik: jasne, ze ok − widac z postaci iloczynowej ze x jest pierwiastkiem podwojnym.
mozna tez sprawdzic czy W(1) = 0 ∧ W'(1) = 0 ∧ W''(1) ≠ 0.
25 lip 11:09