granica
obi2exe: Mam do wyznaczenia granicę takiego ciągu:
| | 1 | |
un = n√10100 − n√ |
| |
| | 10100 | |
Trzeba to policzyć z twierdzenia o 3 ciągach, a ja nie wiem jak się nawet za to zabrać.
24 lip 18:37
Mila:
limn→∞n√10100=1
24 lip 21:04
asdf: obi2exe − proponuję etrapez...oczywiście kupić − a nie ściągać

24 lip 21:08
obi2exe: asdf Hmm. Kuszące, ale ja się jeszcze bawię, a nie uczę

Chwilę pomyślałem i doszedłem do:
| | 1 | | 1 | |
n√10100 > n√10100 − n√ |
| > n√ |
| |
| | 10100 | | 10100 | |
lim
n→
∞n√10100 = 1
to:
| | 1 | |
limn→∞n√10100 − n√ |
| = 1 |
| | 10100 | |
Proszę, niech ktoś inteligentny powie mi czy dobrze pomyślałem...
24 lip 22:10
asdf: 1−1 =1?
24 lip 22:27
asdf:
żebyś zrozumiał wzór lim n→∞ n√a= 1
limn→∞ a1/n = [a0] = 1
24 lip 22:28
Mila:
Opierasz się na granicy:
lim
n→∞ n√c=1 dla stałej c>0
| | 1 | |
limn→∞ (n√10100− |
| =1−1=0 |
| | n√10100 | |
granica u
n jest równa 0.
Poczytaj w Krysickim "ciągi nieskończone".
24 lip 22:30
obi2exe: Aaa. OK, trzeba jeszcze doczytać, THX.
24 lip 22:46