zaliczenie
kasienka22: czesc wszystkim, mam na zaliczenie zrobic 4 zadania, a z matmy jestem noga. Pomocy!

zad1
W graniastoslupie prostym prawidlowym szesciokatnym krawedz boczna ma dlugosc 6 cm, a przekatna
scainy bocznej ma dlugosc12 cm
a) wyznacz dlugosc krawedzi podstawy graniastoslupa
b)wyznacz pole powierzchni calkowitej i objetosc graniastoslupa
c)kat nachylenia przekatnej graniastoslupa do plaszczyzny podstawy
zad2
W ostoslupie prawidlowym czworokatnym przekatna podstawy ma dlugosc 12cm, a wysokosc sciany
bocznej ma dlugosc 3√7cm. wyznacz:
a)dlugosc krawedzi podstawy
b)wysokosc ostroslupa
c) pole powierzchni calkowitej i objetosc ostroslupa
zad3
W ostroslupie trojkatnym podstawa jest trojkatem prostokatnym rownoramiennym, w ktorym dlugosc
przeciwprostokatnej jest rowna 12cm. Wszystkie krawedzie boczne ostroslupa sa rowne i maja
dlugosc 12cm
a)oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc ostroslupa
b)wyznacz katy nachylenia krawedzi bocznych do plaszczyzny podstawy
c)nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy
zad4
Wykaz, ze w prostopadloscianie suma kwadratow sinusow katków, pod jakimi jest nachylona jego
przekatna do podstawy oraz dwoch sasiednich scian bocznych, jest rowna 1.
Prosze o pomoc w miare możliwosci
24 lip 17:09
asdf: w miare mozliwosci to podaj swoje obliczenia
24 lip 17:10
kasienka22: nie wiem wogole jak mam sie do tego zabrac
24 lip 17:12
Mila: Rozwiązuję zadanie 1.
24 lip 17:51
Mila:

Zadanie 1.
H=6 cm
d=12 cm
a)
W ΔEDD
1:
d
2=a
2+H
2
12
2=a
2+6
2
144=a
2+6
2
a
2=108
a=
√108=
√36*3=6
√3
b)
P
c=2*P
6−kąta+6*a*H
| a2√3 | | (6√3)2√3 | |
P6−kąta=6* |
| =6* |
| dokończ |
| 4 | | 4 | |
V=P
6−kąta*H podstaw i dokończ
c) W ΔD
1AD:
AD1− najdłuższa przekątna graniastosłupa
|AD|=2a=2*6
√3=12
√3
FD1− krótsza przekątna gran.
W ΔD
1FD:
| a√3 | |
FD=2* |
| =a√3=6√3*√3=18 |
| 2 | |
24 lip 18:26
Mila:

Zadanie 2.
p=12 cm
h=3
√7
a)dlugosc krawedzi podstawy
W ΔABC: z tw. Pitagorasa
p
2=a
2+a
2
12
2=2a
2⇔144=2a
2
a
2=72=P
□ABCD
a=
√72=
√36*2=6
√2
a=6√2
b)wysokosc ostroslupa
W ΔSOE:
h
2=H
2+|OE|
2⇔
(3
√7)
2=H
2+(3
√2)
2
9*7=H
2+9*2 dokończ
c) pole powierzchni calkowitej i objetosc ostroslupa
podstaw i dokończ
24 lip 20:39
Mila:
Widzę, że to Cię wcale nie interesuje.
24 lip 22:39
asdf: @Mila
dlatego ja przestałem rozwiązywać zadania, do których nie ma własnych obliczeń
24 lip 22:40
Garth:
Moze autor/ka zajrzy tutaj jeszcze jutro, mi np. zdarza sie zadac jakies pytanie i nie miec
okazji sprawdzic odpowiedzi jeszcze tego samego dnia.

Z kolei wydaje mi sie, ze najlepsza metoda edukacji jest, oczywiscie w zaleznosci od poziomu
pytajacego, nasuwanie niewielkich wskazowek, tlumaczenie problemu.
24 lip 22:49
Mila:
Strategia zależy od tego , komu się pomaga.
Zauważ, że zostawiłam część do samodzielnego dokończenia.
24 lip 22:59
milla: interesuje mnie. Nie prosilabym o pomoc gdybym wiedziala jak to zrobic. Ale oczywiscie dokoncze
zadania. Dzieki Mila
25 lip 12:52
Mila:
milla, trzeba jakoś reagować na rozwiązania, albo pytać, gdy masz wątpliwości, albo np.
podziękować− wtedy wiadomo, że rozumiesz (ewentualnie analizujesz rozwiązanie).

Co z dalszymi zadaniami, wiesz jak rozwiązać?
25 lip 14:01
Mila:

Zadanie 3.
W ostroslupie trojkatnym podstawa jest trojkatem prostokatnym rownoramiennym, w ktorym dlugosc
przeciwprostokatnej jest rowna 12cm. Wszystkie krawedzie boczne ostroslupa sa rowne i maja
dlugosc 12cm.
Rozw.
Wszystkie krawędzie boczne są równe⇔spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu opisanego
na podstawie⇔że leży w środku przeciwprostokątnej.
a)oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc ostroslupa
|AB|=c=12 cm
12
2=a
2+a
2
144=2a
2⇔a
2=72
a=6
√2
| 1 | |
|CD|=6 cm − promień okręgu opisanego na Δ prostokątnym jest równy |
| c |
| 2 | |
W ΔCDS:
12
2=6
2+H
2
H=6
√3
| 1 | |
V= |
| *36*6√3=... dokończ |
| 3 | |
P
c=P
ΔABC+P
ΔABS+2*P
ΔACS
WΔSEC:
12
2=h
2+(3p{2)
2
144−18=h
2
h
2=126
h=
√126=
√9*14=3
√14
| 1 | | 1 | |
PΔACS= |
| *a*h= |
| *6√2*3√14=... dokończ i oblicz Pc |
| 2 | | 2 | |
c) Kąty
α=... napisz
β=?
β=... napisz
25 lip 18:39
Mila:

Zadanie 4.
Tu narysuję Ci te kąty w prostopadłościanie.
Zadanie jest proste.
α− kąt między przekątną d a płaszczyzną podstawy
| a | |
sinβ= |
| w ΔD1C1B , kąt C1=90o |
| d | |
Oblicz z tw. Pitagorasa p, potem d
Podstaw do wzoru:
sin
2α+sin
2β+sin
2δ
25 lip 19:01
milla: Mila bardzo mi pomoglas. Teraz sobie poradze

Dziękuje jeszcze raz
28 lip 16:03
Mila:
28 lip 19:02
milla: Mila poglabys zrobic to konca 4 bo nie czaje
9 sie 14:45
milla: albo ktos inny bo nie wiem tego
9 sie 14:46
Mila: Zadanie 4.
p=
√a2+b2 z tw. Pitagorasa w ΔABD
w ΔD
1DB:
d
2=p
2+c
2
d
2=a
2+b
2+c
2
| c2 | | c2 | |
sin2α= |
| = |
| |
| d2 | | a2+b2+c2 | |
| a2 | | a2 | |
sin2β= |
| = |
| |
| d2 | | a2+b2+c2 | |
| b2 | | b2 | |
sin2δ= |
| = |
| |
| d2 | | a2+b2+c2 | |
| c2 | | a2 | | b2 | |
sin2α+sin2β+sin2δ= |
| + |
| + |
| = |
| a2+b2+c2 | | a2+b2+c2 | | a2+b2+c2 | |
cnw
9 sie 17:14