:)
miki122: Oblicz średnią arytmetyczną medianę i dominantę zestawu danych dotyczacych dlugosci stu uczniow
Liczba godzin snu: 6 7 8 9 10 11
Liczba wskazan:3 6 12 6 2 1
Proszę o pomoc w rozwiazaniu zadania
24 lip 16:58
fx: Średnia arytmetyczna to suma n elementów podzielona przez n.
Mediana to wyraz środkowy (gdy mamy parzystą moc zbioru wówczas bierzesz średnią arytmetyczną
dwóch środkowych elementów). Dominanta to element, który występuje najczęściej w serii danych.
24 lip 17:09
Janek191:
Średnia arytmetyczna
_
| | 3*6 + 6*7 + 12*8 + 6*9 + 2*10 + 1*11 | |
x = |
| = |
| | 3 + 6 + 12 + 6 + 2 +1 | |
| | 18+42+96+54 + 20 + 11 | | 241 | |
= |
| = |
| = 8,0(3) |
| | 30 | | 30 | |
============================================
Mediana
6,6,6,7,7,7,7,7,7,7,8,8,8,8,8,8,8,8,8,8,8,8,9,9,9,9,9,9,10,10,11
================
Dominanta
d = 8
=======
Ósemka występuje najczęściej
25 lip 15:34
ewa: 1,2,3,4,5,15,16,17,18,19
11 wrz 16:23