matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz V i Pc
milla:
mam problem z zadaniem, nie wiem jak je zrobic. Prosze o pomoc
Tresc: W ostroslupie prawidlowym trójkątnym krawędz podstawy ma dlugosc 6 cm. Kąt między ścianą boczną a podstawą ostroslupa ma miarę α=60 stopni. Oblicz V i Pc
24 lip 16:52
Mila:
α=60
0
a=6 cm
1
V=
*P
ΔABC
*H
3
6
2
√
3
P
ΔABC
=
=9
√
3
4
1
1
a
√
3
1
6
√
3
W ΔSOE: OE=
|AE|=
*
=
*
=
√
3
3
3
2
3
2
h=2
√
3
H
2
=h
2
−|OE|
2
H
2
=12−3=9 H=3
1
V=
*9
√
3
*3=9
√
3
cm
3
3
1
P
c
=P
ΔABC
+3*
*a*h
2
podstaw i oblicz
24 lip 17:12
milla:
dziekuje bardzo, teraz sobie poradze
24 lip 17:13
Mila:
24 lip 17:15