Oblicz współrzędne punktów P_1,P_2 i P_3
wajdzik: Dane są punkty A(−7,3) i B(5,−1). Oblicz współrzędne punktów P
1,P
2 i P
3 które dzielą odcinek
AB na cztery równe części, korzystając:
a)ze wzorów na współrzędne środka odcinka:
b)z własności wektorów
A więc najpierw korzystam ze wzoru na współrzędne środka odcinka:
S=P
1=(−1,1)
I teraz obliczam nadal z tego wzoru:
| | −7−1 | | 3+1 | |
P2=( |
| ; |
| =(−4,2) |
| | 2 | | 2 | |
| | 5−1 | | −1+1 | |
P3=( |
| ; |
| )=(2,0) |
| | 2 | | 2 | |
Wyniki się zgadzają z odpowiedziami ale nie spełniam warunków zadania z tego co mi się wydaje.
Proszę o pomoc
24 lip 15:19
wmboczek: w porządku a) jest
b)AB→=[12,−4]
0.25*[12,−4]=[3,−1]=w
startujesz z A i za każdym razem przesuwasz się o wektor w otrzymując kolejny punkt startowy
24 lip 15:30
wajdzik: AB→=[3,−1]=w
P
1=[−7+3;3−1]=[−4,2]
P
2=[3−4;−1+2]=[−1,1]
P
3=[3−1;−1+1]=[2,0]
Wszystko rozumiem, dzięki wielkie
24 lip 15:47
Mila:
Nie AB lecz w→=[3,−1]
24 lip 15:57