Dziedziną funkcji f jest zbiór D= {−2;−1;0;1;2;3;4}.
kamczatka: Dziedziną funkcji f jest zbiór D= {−2;−1;0;1;2;3;4}. Funkcja f kazdej liczbie ujemnej k ∊D
przyporządkowuje jej wartość bezwzględną, a każdej liczbie nieujemnej m∊ D przyporządkowuje
sumę liczby m i liczby o 6 od niej mniejszą.
b) Podaj wszystkie argumenty x, dla których zachodzi równość f(x) = 2
c) Podaj wszystkie argumenty x spełniające nierówność f(x) ≤ 0
Czy te podpunkty da się jakoś wyliczyć matematycznie ? Czy tylko w pamięci ?
24 lip 14:07
aniabb:

b) x∊{−2;4}
c) x∊{0;1;2;3}
24 lip 14:13
Janek191:
D = { − 2,−1,0,1,2,3,4 }
zatem
a)
f(−2) = I − 2 I = 2
f(−1) = I − 1 I = 1
f(0) = 0 + ( 0 − 6) = − 6
f(1) = 1 + ( 1 − 6) = − 4
f(2) = 2 + ( 2 − 6) = − 2
f(3) = 3 + ( 3 − 6) = 0
f(4) = 4 + (4 − 6) = 2
==================
b)
f(x) = 2 ⇔ x ∊ { − 2, 4 }
=====================
c)
f(x) ≤ 0 ⇔ x ∊ { 0, 1,2,3 }
======================
24 lip 14:22
kamil: Dziedziną funkcji f jest zbiór {−2, −1, 0, 1, 2}. Uzupełnij tabelę i wykres. a) f(x) = 1 /2x +
1
9 cze 14:20