OBLICZ
KAJA: HEJ WSZYSTKIM MUSZE ROZWIĄZAC KILKA ZADAN NA ZALICZENIE. LICZE NA WASZA POMOC
PROSZĘ O ROZWIĄZANIE I WYJAŚNIENIE .
ZAD.1OBLICZ
A)3 −1+3−2+3−3
B) PIERWISATEK 3 STOPNIA 2/3 : PIERWIASTEK 3 ST. 2/81
ZAD.2. PODAJ PRZYBLIŻENIE DZIESIĘTNE LICZBY 11,86 Z DOKŁADNOŚCIĄ DO 0,1. OBLICZ BŁĄD
BEZWGLĘGNY I WZGLĘDNY.
ZAD.3. PRZEDSTAW NA OSI LICZBOWEJ PRZEDZIAL B=(−4,−1) C= <−2,5>
a)zapisz warunek ktory spełniaja liczby x należace do danego zbioru
b)podaj 3 dowolne liczny, które należa do przedziału
c) podaj największe liczby całkowite , ujemne, które nie należa do przedziału
ZAD. 4. WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PRODUKTÓW SPOZYWCZYCH PODAWANA JEST W KALORIACH. WIEDZĄC ZE 25 DAG
MIODU MA ŚREDNIO 1250 KALORII OBLICZ ILE KALORII MA 60 GRAMOW MIODU
ZAD. 5 W CZASIE 0,4S GLOS W WODZIE PRZEBYWA ODLEGLOSC OKOLO 384 M. W JAKIM CZASIE GŁOS W WODZIE
POKONA ODLEGLOSC 1,44KM
24 lip 13:13
KAJA: DOT. ZAD. 1 PRZYKŁADU A) (−1) I (−2), (−3) TO POTĘGI
24 lip 13:15
:/:

Ty chyba ściągasz
24 lip 13:27
KAJA: ściągam?
24 lip 14:23
asdf: no to jak chcesz to zaliczyć to podaj swoje rozwiązania
24 lip 16:27
Janek191:
Np. z.1
A)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
3−1 + 3−2+ 3−3 = |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| | 31 | | 32 | | 33 | | 3 | | 9 | | 27 | |
| | 1*9 | | 1*3 | | 1 | | 9 | | 3 | | 1 | | 13 | |
= |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 3*9 | | 9*3 | | 27 | | 27 | | 27 | | 27 | | 27 | |
B)
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 81 | |
3√ |
| : 3√ |
| = 3√( |
| : |
| ) = 3√ ( |
| * |
| ) = 3√27 = 3 |
| | 3 | | 81 | | 3 | | 81 | | 3 | | 2 | |
24 lip 16:55
Janek191:
z.2
a
0 = 11,86
więc
a = 11,9 − przybliżenie dziesiętne z nadmiarem z dokładnością do 0,1
Błąd bezwzględny
Δ = I a − a
0 I = 11,9 − 11,86 = 0,04
Błąd względny
| | Δ | | 0,04 | | 4 | |
δ = |
| = |
| = |
| ≈ 0,003 |
| | a | | 11,9 | | 1190 | |
24 lip 17:04
asdf: zad 4 − to juz mozesz sie postarac samemu...zwykłe proporcje.
24 lip 17:11
KAJA: dzięki bardzo
25 lip 08:36
pigor: ....
ad. zad 1.
| | 1 | | 13 | |
a) lub tak : 3−1+3−2+3−3 = 3−3(32+3+1) = |
| * 13= |
| . |
| | 27 | | 27 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad. zad. 2
| | Δ | | 0,04 | | 4 | |
błąd względny : δ= |
| = |
| = |
| =0,003±0,001. |
| | ao | | 11,86 | | 1186 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zad. 3.
a) B: −4< x < −1 , C: −2 ≤ x ≤ 5 ;
b) wybierz sobie jakie chcesz, a by tylko spełniały nierówności w a) ;
c) B : −4 , C: −3
25 lip 11:13
Janek191:
@pigor
W podręczniku : Matematyka − Roman Leitner, Wojciech Żakowski, W− wa , 1974
na s. 60 jest napisane:
Błąd bezwzględny przybliżenia a liczby a
0 jest to liczba Δ = I a − a
0 I.
| | a − a0 | |
Błąd względny ( względem przybliżenia a) jest to liczba δ = |
| |
| | a | |
25 lip 16:18
pigor: ..., zgadzam się, masz rację, bo ja w co drugim podręczniku (różnych wydawnictw,
autorów) napotykam w mianowniku tego wzoru raz przybliżenie, a raz dokładną liczbę
i sam już nie wiem, dlatego myślę, że wreszcie autorzy, recenzenci itp. profesorowie
niech się w końcu zdecydują , choć sam jednak przychyliłbym się do wersji "mojej",
| | Δ | |
czyli jeśli a − liczba dokładna , p − jej przybliżenie , to δ= |
| , a więc to chyba tak |
| | a | |
jak dawniej 0 ∉N, to teraz 0∊N i komu wierzyć
25 lip 18:43
Basia: to nie jest kwestia wiary; to tylko kwestia umowy
a pomagając uczniom trzeba zastosować się do umowy obowiązującej w programie szkolnym
i opisanej w podręczniku
25 lip 20:47
5-latek: tak sie sklada ze mam ta ksiazke i Zakowski i leitner podaje wzor na blad wzgledny
bo samo a−a
0 jest to blad przyblizenia wiec
pigor ma racje
25 lip 21:43
Janek191:
@ 5 − latek
Jak może pigor mieć rację, jeżeli on dzieli przez a0 , a nie przez a. ( 25 VII 11:13 )
a oznacza przybliżenie liczby a0.
27 lip 16:49
5-latek: Janek 191 chodzi o to ze w poscie z godziny 16.18 nie wziales przy bledzie wzglednym
| | Δ | |
a−a0 w wartosc bezwzgledna natomiast pigor w poscie z godziny 18 43 napisal δ= |
| |
| | a | |
Nie czytalem dokladnie od poczatku ale zwrocil moja uwage Twoj zapis i dlatego napisalem ze ma
racje .
27 lip 17:07
pigor: ...chwileczkę kolego
Janek191 , nie irytuj się, tylko przeczytaj uważnie, co piszę
| | Δ | |
w poście z godz, 18:43 , a mianowicie jeśli a − wartość dokładna, to δ= |
| i tyle . |
| | a | |
27 lip 20:25
Aga1.: Jeśli x− wartość dokładna, a− przybliżenie liczby
to błąd bezwzględny b
b=Ix−aI
Błąd względny
30 lip 20:23