Przedstaw w układzie współrzędnych ilustrację zbioru A∩B
wajdzik:

Przedstaw w układzie współrzędnych ilustrację zbioru A∩B,gdy:
A={(x,y):x
2+y
2+4x−6y+9=0}, B={(x,y):x
2=y
2}
A:
(x
2+4x+4)+(y
2−6y+9)=−9+9+4
(x+2)
2+(y−3)
2=2
2
Wiem, że ilustracja zbioru A∩B to liczby które są równocześnie w przedziale A i B.
Ale nie wiem za bardzo jak się za to zabrać.
24 lip 11:14
ICSP: x2 = y2 ⇒ |x| = |y|
Rozpisuj teraz 4 przypadki
24 lip 11:17
ICSP: albo :
x2 − y2 = 0 ⇒ (x−y)(x+y) = 0 ⇒ y = −x v y = x
Czyli to są dwie proste.
24 lip 11:18
pigor: ..., a zbiór
B: x
2=y
2 ⇔ y
2−x
2=0 ⇔ (y−x)(y+x)=0 ⇔ y−x=0 lub y+x=0 ⇔
⇔
y=x lub
y= −x − graficznie suma dwóch prostych prostopadłych,
przy czym tylko prosta
y= −x ma część wspólną z A , czyli
A∩B to 2 punkty − rozwiązania układu równań okręgu
A i tej prostej . ...
24 lip 11:22
pigor: ..., przepraszam

. ...
24 lip 11:23
wajdzik: z tego co widzę to za x możemy podstawić 1,2,3,4 i 5. To będzie iloczyn A i B?
24 lip 11:40
Mila:

y=−x
x
2+y
2+4x−6y+9=0
rozwiąż.
24 lip 15:27
wajdzik: 2x
2+10x+9=0
Δ=100−72
√Δ=2
√7
24 lip 15:34
wajdzik: Zgadza się
24 lip 15:35
wajdzik: dzięki Milu
24 lip 15:35
Mila:
Za mało . Ma być zbiór punktów (x,y).
24 lip 15:40
wajdzik:
Teraz powinno być ok, nie wiem gdzie ja mam głowę.
24 lip 15:48
Mila:
Dobrze obliczone.
W takim razie tylko zostało wypisać pary : A∩B={(x1,y1)(x2,y2)}
24 lip 15:55
wajdzik: jawohl!
24 lip 15:57
pigor: ...,
24 lip 17:59