Teoria liczb - dowód
Raf: Pomoże mi ktoś udowodnić lemat gaussa?
Jeśli k,l∊Z, m∊Z\{0} takie, że m|kl oraz m i k są względnie pierwsze, to m|l.
24 lip 11:02
Raf: Up
26 lip 11:01
asdf: skoro nie maja wspolnego dzielnika m i k, to drugi musi miec (m i l), ale jak to udowodnić to
nie wiem, to samo z siebie wynika
26 lip 12:17
Raf: Musi być jakiś matematyczny dowód

na pewno istnieje i nie jest trudny dla każdego absolwenta
matematyki
29 lip 19:44
Raf: Up
3 sie 15:59
Vax: m | kl ⇔ ∃t E ℤ kl = mt, oraz (m,k) = 1 ⇔ ∃x,y E ℤ mx+ky = 1/*l ⇔ kly+mlx = l
Ale kl = mt/*y ⇔ kly = mty, więc kly+mlx = l ⇔ mty+mlx = l ⇔ m(ty+lx) = l ⇒ m | l cnd.
3 sie 16:08