Nataliaa: 1.Jubiler ma dwa kawałki stopu złota. W jednym jest 48 g złota i 2 g miedzi, w drugim 36
g złota i 60 g miedzi. Ile trzeba wziąć z każdego kawałka stopu, aby otrzymać 30 g złota
próby 0,750 ?
2.Piotr i Paweł kolekcjonują płyty kompaktowe. Gdyby Piotr dał Pawłowi 4 płyty, to obaj
mieliby po tyle samo. Gdyby jednak Paweł dał Piotrowi 8 płyt, wówczas miałby ich 5 razy
mniej niż Piotr. Po ile płyt w swojej kolekcji ma każdy z chłopców ?
3.Drzewo rzuca cień o długości 12 m. Pionowo ustawiony drążek o wysokości 90 cm rzuca
cień o długości 72 cm. Oblicz wysokość drzewa.
4.Basen ma kształt prostopadłościanu, którego długość jest równa 20m, a szerokość 15m. Do
basenu wlano 2250 hl wody. Oblicz wysokość wody w basenie.
22 wrz 19:01
Natala: 2.Piotr i Paweł kolekcjonują płyty kompaktowe. Gdyby Piotr dał Pawłowi 4 płyty, to obaj
mieliby po tyle samo. Gdyby jednak Paweł dał Piotrowi 8 płyt, wówczas miałby ich 5 razy
mniej niż Piotr. Po ile płyt w swojej kolekcji ma każdy z chłopców ?
22 wrz 19:55
mientus: Pi - 4 = Pa
Pa - 8 = 5Pi
rozwiaż.
22 wrz 20:44
mientus: 3.
72cm - 90cm
1200cm - x
x=1500cm = 15m
22 wrz 20:47
m: 4. V=a*b*c
20m*15m*c=2250hl
zamien jednoski wylicz c.
22 wrz 20:49
Natalia: jak mam te jednostki zamienc ?
23 wrz 16:06