;)
zalotka: oblicz zysk po 2 latach z lokaty 4000 zł oprocentowanej na 6% w skali roku, jeśli kapitalizacja
odsetek jest
a) kwartalna
b) miesięczna
pomoże mi ktoś ?
23 lip 21:31
Trivial:
gdzie
K
0 − kapitał początkowy
K
n − kapitał po n latach
n − liczba lat
m − liczba kapitalizacji w ciągu roku
Zysk po dwóch latach to K
2 − K
0.
Wiesz już wszystko, do dzieła.
23 lip 21:37
zalotka: a czym jest p ?
23 lip 21:52
Mila: Tu w zadaniu:
p=6%
23 lip 22:00
zalotka: czyli tak :
| | 0,06 | |
K2=4000 (1+ |
| )*2*4=32480 ? |
| | 4 | |
23 lip 22:06
zalotka: | | 0,06 | |
b) K2=4000 (1+ |
| )*2*12=96480 |
| | 12 | |
23 lip 22:07
Trivial: nm jest w wykładniku potęgi.
23 lip 22:08
Trivial:
Wyszło mi tyle:
a) K2 − K0 = 505.97
b) K2 − K0 = 508.64
23 lip 22:11
zalotka: bardzo dziękuje

tak samo mi wyszło teraz
23 lip 22:14
Saizou : Trivial jeszcze potrąć podatek
23 lip 22:16
bezendu:
Saizou mam do Ciebie pytanie ?
23 lip 22:21
Trivial:
Z podatkiem Belki nie ma łatwo.

Naliczany jest co każdą kapitalizację.
b = 19% − podatek Belki
Mamy równanie:
K
k+1 = K
k(1 + p/m) − b*K
k*(p/m)
Czyli:
K
k+1 = K
k(1 + (p/m)*(1−b))
Czyli po n latach będzie (k = nm kapitalizacji):
K
n = K
0(1 + (p/m)*(1−b))
nm
a) K
2 − K
0 = 405.74
b) K
2 − K
0 = 407.46
23 lip 22:31