ciągi
czarnaporzeczka: zad. 1 uczeń przygotowując się do egzaminu z matematyki rozwiązał 15 zadań i postanowił przez
najbliższe 90 dni rozwiązywać po 5 zadań dziennie. Oblicz ile łącznie zadań rozwiąże o raz
wyraź wzorem liczbę rozwiązywanych zadań w zaleźności od numeru kolejnego dnia pracy (oznacz
ten nr przez n ) zad. 2 zbadaj monotoniczność podanych ciągów: a) an=1−(1/n) b) an= 1−2n−n
2
c) an=(−1/2)
n dziękuje
23 lip 20:01
pigor: ..., zad.1. Uczeń przygotowując się do egzaminu z matematyki rozwiązał
15 zadań i postanowił przez najbliższe 90 dni rozwiązywać po 5 zadań dziennie.
Oblicz, ile łącznie zadań rozwiąże, oraz wyraź wzorem liczbę rozwiązywanych
zadań w zależności od numeru kolejnego dnia pracy (oznacz ten nr przez n).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
czy na pewno dobrze przepisała(e)ś treść zadania , bo niepokoi mnie słowo
"rozwiązywanych'', wolałbym słowo "rozwiązanych" , a wtedy z warunków
zadania − planu ucznia
f(n)= 15+5n − wzór określający liczbę rozwiązanych zadań po n dniach
ich rozwiązywania , stąd w n=90−tym dniu ich rozwiązywania
f(90)= 15+5*90= 15+450=
465 − szukana liczba rozwiązanych zadań łącznie ...
24 lip 00:28
Janek191:
z.2
więc
dlatego
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 − an = [ 1 − |
| ] − [ 1 − |
| ] = |
| − |
| = |
| | n+1 | | n | | n | | n+1 | |
| | n + 1 − n | | 1 | |
= |
| = |
| > 0 , bo n*( n + 1) > 0 |
| | n*( n + 1) | | n*(n + 1) | |
Ciąg ( a
n) jest rosnący.
=====================
24 lip 10:55
Janek191:
z.2
więc
dlatego
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 − an = [ 1 − |
| ] − [ 1 − |
| ] = |
| − |
| = |
| | n+1 | | n | | n | | n+1 | |
| | n + 1 − n | | 1 | |
= |
| = |
| > 0 , bo n*( n + 1) > 0 |
| | n*( n + 1) | | n*(n + 1) | |
Ciąg ( a
n) jest rosnący.
=====================
24 lip 10:57
Janek191:
b)
a
n = 1 − 2n − n
2
a
n+1 = 1 − 2*( n +1) − ( n +1)
2 = 1 − 2n − 2 − n
2 −2n − 1 = − 2 − 4n − n
2
więc
a
n+1 − a
n = − 2 − 4n − n
2 − 1 + 2n + n
2 = −2n − 3 < 0 dla dowolnego n∊ N
Ciąg jest malejący.
c)
Jest to ciąg naprzemienny czyli niemonotoniczny.
...
24 lip 11:14
Mila:

Zadanie 2.
II sposób
a) Możesz wykorzystać własności funkcji
| | 1 | |
f(n)=1− |
| i n∊R, funkcja rosnąca w przedziale (0,∞) |
| | n | |
Nas interesują n∊N
+
ciąg jest rosnący,
24 lip 16:40
Mila:

Zadanie 2.
II sposób
b) Możesz wykorzystać własności funkcji:
f(n)=1−2n−n
2 dla n∊R
f(n)=−n
2−2n+1
szkicujemy wykres
y
w=2
funkcja jest malejąca dla x>0
Interesują nas n∊N
+, funkcja malejaca
ciąg a
n=1−2n−n
2 jest malejący
24 lip 16:46
pigor: ...,
c) a
n=(−
12)
n = (−1)
n(
12)
n i n∊N , więc
dla n=2k − parzystych lub dla n=2k−1 − nieparzystych co się dzieje
24 lip 17:57