podzielnosc
zadanie: ile roznych dodatnich dzielnikow ma liczba 360?
360=23*32*51. stad liczba d jest dodatnim dzielnikiem liczby 360 wtedy i tylko wtedy, gdy
d=2k1*3k2*5k3 ale dlaczego d ma sie rownac temu iloczynowi?
23 lip 15:29
ZKS:
Skoro liczba d ma być dzielnikiem liczby 360 to musi się składać z iloczynu liczb z
rozkładu na czynniki liczby 360.
Przykład mając liczbę 12 = 22 * 3 i skoro liczba d jest dzielnikiem 12 to przyjmiemy za
d = 4 wtedy d = 4 = 22 * 30.
Już rozumiesz?
23 lip 15:35
zadanie: tak dziekuje
bo mam wykazac, ze liczba naturalna n=p1k1*p2k2*...*prkr, gdzie p1, p2, ..., pr sa
roznymi liczbami pierwszymi, ma (k1+1)*(k2+1)*...*(kr+1) wszystkich roznych dzielnikow
dodatnich. i nie wiem jak sie za to zabrac?
23 lip 15:43
Mila:
Każdy dzielnik liczby a=360 jest postaci:
d=2k1*3k2*5k3 (przykład d=20*31*51=1*3*5=15}
gdzie k1∊{0,1,2,3}
k2∊{0,1,2}
k3∊{0,1}
Zatem liczba dzielników liczby a jest równa liczbie ciągów trzywyrazowych (k1,k2,k3)
Stąd liczba dzielników:
ld=(3+1)*(2+1)*(1+1)
23 lip 15:50
zadanie: no dobra ale skad to (3+1)*itd?
23 lip 16:03
ZKS:
Zauważ że 360 = 23 * 32 * 51 więc każdy dzielnik będzie postaci
2a * 3b * 5c gdzie a ∊ {0 ; 1 ; 2 ; 3} , b ∊ {0 ; 1 ; 2} , c ∊ {0 ; 1} tak więc
ilość dzielników mamy z elementarnej kombinatoryki
(3 + 1) * (2 + 1) * (1 + 1).
23 lip 16:10
Mila:
Popatrz na przykład w drugiej linijce, np. pierwszy czynnik może być: 20 lub 21 lub 22
lub 23
czyli 2 może być podniesione do potęgi na 4 sposoby, 3 może byc podniesione na 3 sposoby a
czynnik 5 na 2 sposoby.
23 lip 16:11
ZKS:
Dokładnie jak pisze
Mila nie mogłem jakoś ładnie ubrać to w słowa.
23 lip 16:14
zadanie: dziekuje
23 lip 17:25
zadanie: czy jezeli liczba n jest podzielna przez m to liczba nd, gdzie d∊{1,2,3,...,} jest podzielna
przez md, gdzie d∊{1,2,3,...,}? czyli m I n ⇒ md I nd ?
23 lip 17:39
zadanie: dla n, m ∊C
23 lip 17:42
Mila:
| nd | | n | |
| =( |
| )d=kd i masz odpowiedź. |
| md | | m | |
23 lip 18:30
zadanie: czyli znaczy, ze jest podzielna
23 lip 18:37
Mila: Tak, kd∊C
23 lip 18:54
zadanie: dziekuje
23 lip 19:06
Mila:
23 lip 19:14
zadanie: jeszcze wroce do wyjsciowego pytania
dlaczego w tym rozkladzie musza byc liczby pierwsze (wiem, ze jest to rozklad na czynniki
pierwsze wiec one tam sa) ale dlaczego liczba dzielnikow nie moze byc rowna gdy w zapisie nie
bedzie liczb pierwszych tylko zlozone?
24 lip 19:53
24 lip 20:13