rozwiaz rownanie
wojtek: Witam, moglby mi ktos, krok po kroku wyjasnic rozwiazanie tego rownania?
7(x+1/x)−2 (x2+1/x2)=9
23 lip 14:36
ZKS:
| | 1 | |
Tutaj zastosujemy podstawienie x + |
| = t przy założeniu że x ≠ 0. |
| | x | |
| | 1 | |
Mając x + |
| = t podnosząc obustronnie do kwadratu mamy |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
x2 + 2 * x * |
| + |
| = t2 |
| | x | | x2 | |
Teraz wstaw to a otrzymasz równanie kwadratowe ze zmienną t.
23 lip 14:44
ZKS:
Można też od razu skorzystać z tego że
a2 + b2 = (a + b)2 − 2ab
ale chciałem dokładnie pokazać skąd co się bierze.
23 lip 14:45