Wyznacz miare kata nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy
brosky1: W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź boczna ma dlugosc 26 cm a krawedz podstawy ma
dlugosc 10 cm. Wyznacz miare kata nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy
23 lip 13:16
brosky1: prosze o pomoc
23 lip 13:23
Mila:
| | a | | 10 | | 5 | |
cosα= |
| = |
| = |
| ≈670 |
| | k | | 26 | | 13 | |
23 lip 19:14
Janek191:
@Mila
raczej powinno być
| | a | | 10 | |
cos α = |
| = |
| ≈ 0,3846 |
| | k | | 26 | |
więc
α ≈ 67
o
==========
24 lip 11:33
Mila:
Dzięki,
Janek, nie wiem dlaczego tak napisałam?
Szkoda, że autor nie czyta, bo powinien zareagować. To banalny błąd do odkrycia.
24 lip 15:32
brosky1: dzieki wielkie
24 lip 16:37