Ze stereometrii jestem kompletnie zielony
Jak wrócę ze sklepu to zrobię
Z warunków :
1. Suma krawędzi = 480cm = 48dm
2. Przekątna ściany bocznej = 4√5 dm
a mam obliczyć V oraz Pc i długości krawędzi (a oraz H)
Oczywiście długość krawędzi musi być liczbą dodatnia zatem a > 0 oraz H > 0
Z twierdzenia Pitagorasa : a2 + H2 = d2
ale d to przekątna ściany bocznej więc wiemy z 2. że d = 4√5 ⇒ d2 = 80
mam pierwsze równanie : a2 + H2 = 80
Teraz zauważam ze graniastosłup prawidłowy trójkątny składa się z 9 krawędzi. Trzy na każdą
podstawę oraz trzy boczne:
3a + 3a + 3H = 48 (z warunku 1.)
6a + 3H = 48
2a + H = 16
układ równań :
2a + H = 16 ⇒ H = 16 − 2a
a2 + H2 = 80
a2 + (16 − 2a)2 = 80
a2 + 256 − 64a + 4a2 = 80
| 44 | ||
5a2 − 64a + 176 = 0 ⇒ a = 4 v a = | ||
| 5 |
| 44 | 88 | 80 | 88 | 8 | ||||||
dla a = | mam H = 16 − 2a = 16 − | = | − | = − | < 0 − | |||||
| 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| a2√3 | ||
V = | * H = 4√3 * 8 = 32√3 | |
| 4 |
| a2√3 | ||
PP = | + 3aH = 8√3 + 96 | |
| 2 |