Uzywając symbolu wartości bezwzględnej, zapisz nierówność
kefas: Bardzo prosze o wytłumaczenie krok po kroku co sie tutaj dzieje, próbuje od jakiegos czasu
ogarnac sam i mam z tym problem:
uzywajac symbolu wartosci bezwzglednej zapisz nierownosc ktora spelniaja liczby nalezace do
przedzialu lub sumy przedzialow
a)<−4;4>
b) (0;3)
c)<1;4>
d) (−∞ ;−5)U(5;+∞ )
23 lip 12:39
ICSP: Są dwie możliwe opcje otrzymania przedziału :
1. Przedział będzie w postaci <a ; b> albo w postaci (a;b)
2. Przedział będzie w postaci (−
∞ ; a> ∪ <b < ; +
∞) albo (−
∞ ; a) ∪ (b < ; +
∞)
oczywiście w obydwu przypadkach a < b
kiedy mamy przedział w postaci 1
o liczymy :
2. y = b − d albo y = d−a, bez różnicy które policzysz.
Kiedy masz już wyliczone x oraz d wystarczy zapisać odp
|x − d| < y albo |x − d| ≤ y w zależności od zakończenia przedziału
Dla przykładu :
<−4 ; 4>
a = −4 , b = 4
y = 4 − 0 = 4
Ponieważ przedział jest zakończony znakiem > to mam nierówność ostrą
|x − 0| ≤ 4 ⇒ |x| ≤ 4
I się zgadza .
23 lip 12:45
ICSP: Kiedy mamy przedział w postaci 2
o robimy identycznie
d = U{a+b]{2}
y = b − d albo y = d − a bez znaczenia które policzysz
PO wyznaczeniu y oraz d zapisujemy odpowiedź :
|x − d| > y albo |x−d| ≥ y w zależności od znaków.
Ten przypadek różni się tylko od poprzedniego zwrotem nierówności.
d) x ∊ (−
∞ ; −5) ∪ (5 ; +
∞)
y = 5 − 0 = 5
|x − 0| > 5 ⇒ |x| > 5 − nierówność "łagodna" ponieważ nawiasy "łagodne"
23 lip 12:51
kefas: Czy moglbym prosic o rozwiazanie przykladu b i c, w pierwszym przykladzie wszystko wydaje sie
jasne, ale w drugim i trzecim juz nie jest tak fajnie
23 lip 12:58
ICSP: ale przecież to tylko proste podstawienie do wzorów jest

Postaraj się to zrobić
23 lip 12:59
Mila:

b) (0;3)
środek przedziału : to 1,5
długość przedziału to 3, połowa długości to
1,5
|x−1,5|<
1,5
c)<1;4>
środek przedziału to 2,5
długość przedziału to 3, połowa długości to
1,5
|x−2,5|≤
1,5
23 lip 16:02